I går hamnade den nya bostadsutredningen på finansminister Anders Borgs bord.
- Regeringen vill se över fastighetsskatten, bekräftar pressekreterare Daniel Valiollahi till GA.
Förslaget innebär ett helt nytt sätt att beräkna den omdiskuterade fastighetsskatten. Taxeringsvärdet skulle försvinna och istället skulle boytan avgöra hur hög skatten blir. Förslaget innebär med andra ord höjd avgift för de som bor stort och sänkt för dem som bor litet.
Förlorare
Fyra av tio fastighetsägare på Gotland skulle, enligt Villaägarna riksförbund, med det nya förslaget få en höjd skatt. I genomsnitt 25 procent eller 1 270 kronor per år.
På Gotland skulle små hus i exempelvis Visby innerstad få en skattelättnad medan stora gotlandsgårdar skulle bli högre beskattade.
- Förslaget slår mot landsbygden och våra kulturhus som vi försöker underhålla och värna. Det låter idiotiskt, säger landsbygdsupprorets Gunnar Bendelin i Östergarn.
Själv bor han i en gotlandsgård på 300 kvadrat i markplan. Med två våningar plus loft gör förslaget att han, och gotlänningar med liknande bostad, skulle slå i avgiftstaket och få betala maximal skatt.
Visby
På Norra slottsgränd i Visby innerstad bor Hasse Lundblad. Huset på 270 kvadratmeter gav han 105 000 kronor för 1973.
- Jag är pensionär och jag vill ha råd att bo kvar här även när jag blir 90, säger Hasse Lundblad.
Han har inte läst förslaget, men Hasse Lundblad menar att sådana oftast brukar innebära mer pengar till staten och en fördyring för medborgaren.
Bestraffning
Utanför ringmuren på Värnhemsgatan i södra Visby bor Åsa Andorff och hennes familj. På de nio år familjen ägt sitt hus har taxeringsvärdet fördubblats. Nyligen har man blivit klara med en tillbyggnad av 30-talshuset, från ursprungliga 90 kvadrat till över 200. Åsa Andorff gillar inte det nya förslaget, och hon ser det nästan som en bestraffning av den utbyggnad familjen till stor del gjort helt på egen hand.
- Man jobbar emot oss gotlänningar, vi betalar mycket i skatt redan från början, säger Åsa Andorff.
Att betala skatt tycker hon är självklart, men fastighetsskatten menar Åsa Andorff är för hög redan som den är.
Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2014 för att tillämpas första gången vid fastighetstaxering år 2015.