Ny skola invigd med fokus på hållbarhet

Visby har fått en nu grundskola. Den heter Polhemskolan och ligger i norra Visby. Under tisdagen hade skolan officiell invigning.

Polhemskolans rektor, Henrik Hammarskjöld höll i invigningen gästades av politiker och närliggande verksamheter.

Polhemskolans rektor, Henrik Hammarskjöld höll i invigningen gästades av politiker och närliggande verksamheter.

Foto: David Skoog

Visby2019-09-18 08:35

En skola för barn i årskurserna förskoleklass till sexan (F-6). Det är vad numera bjuds i de lokaler där det tidigare mest varit utbildning för äldre barn och vuxna. Och det var inte direkt nyligen som Region Gotland invigde en ny grundskola på ön. Senast var för ungefär 20 år sedan, när Alléskolan invigdes. 

– Där var jag med också, fast som lärare. Innan dess är det nog Terra Nova tror jag, ungefär 30 år sedan, säger Henrik Hammarskjöld, rektor för nyöppnade Polhemskolan. 

Han är nöjd med lokalerna som intogs av eleverna för första gången när höstterminen startade efter sommaren.

– Det är luftiga och stora lokaler vilket gör att det blir bra klassrum. Det är inte litet och tajt utan vi har yta att nyttja. Sen är de bra fördelade med grupprum och klassrum så man alltid har möjlighet att jobba vid sidan av.

Klassrummen ligger med lite avstånd mellan varandra, och här finns även en fritidslokal. Mellan klassrum och grupprum är det glaspartier, vilket gör att läraren kan ha uppsikt, även om det blir avskärmat. 

I nuläget går klasserna F till 4 på skolan, då mellanstadiedelen inte är helt klar än. Fyra klassrum renoveras fortfarande och kommer bli klara under våren. 

– När vi är klara så kommer vi ha klass F till 6, med 25 elever i varje, så mellan 175 och 200 elever skulle jag gissa att det hamnar på. 

Skolan har en profilering mot naturvetenskap och hållbar utveckling, vilket kommer att märkas i undervisningen och på skolan i helhet.

– Som elev kommer du jobba mer riktat med ett hållbarhetstänk. Det är inte så att du kanske kommer ha mer fakta om hållbar utveckling, utan framförallt ett annat tänk. Sen kommer de få lite mer naturvetenskap med sig, eftersom vi fokuserar lite mer på det. Vi har alltid lite utrymme i våra tidsplaner att vinkla mot naturvetenskap, säger Henrik Hammarskjöld.

I klass fyra går bland annat eleverna Signe, Elimar, Niilas och Malte, och de har redan märkt av lite av skolans profilering.

– Vi har gjort lite olika saker, men mest pratat om det hittills, säger Malte. 

– Och så har vi sett filmer om hållbar utveckling, fyller Signe i.

I klassen går just nu 11 elever, även om klassen ska kunna bli större. Men nu ger det såklart mer utrymme för varje enskild elev.

– Det är ganska skönt, för att man kan sprida ut sig mer. I min förra skola fick man vänta längre på hjälp, och det var mer högljutt, säger Signe.

Torsten Flemming och eleven Giray Gürler hjälpes åt att klippa bandet och inviga Gotlands nyaste grundskola. Giray hade fått äran genom lottning.
Torsten Flemming och eleven Giray Gürler hjälpes åt att klippa bandet och inviga Gotlands nyaste grundskola. Giray hade fått äran genom lottning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!