Under fredagen, 22 september, var Geab tillsammans med Biogas Gotland och Incharge på plats vid Lundbygatan för att inviga den nya laddstationen.
Skillnaden mellan denna laddstation och de cirka hundra övriga laddstationerna Geab har på ön, är effekten.
– De flesta stationer har en effekt som är betydligt lägre än den här. Denna ligger på 350 kilowatt vilket kan jämföras med en hemmaladdare som ligger på omkring 11 kilowatt. Den här laddstationen ger möjligheten att kunna ladda väldigt snabbt, säger Julius Bengtsson.
Laddstationen är en del av en satsningen mot ett fossilfritt samhälle och görs i stöd med Energimyndigheten.
– Det här är den första stationen i sitt slag på Gotland. Det är en satsning på att få fram fler laddstationer för tunga transporter, som står för en stor del av utsläppen på ön, säger Julius Bengtsson.
En förhoppning med den nya laddstationen är att exempelvis lastbilsåkare och bussföretag ska vilja investera i eldrivna fordon.
– En sådan här laddstation möjliggör för lastbilar och bussar att kunna ladda snabbt, vilket vi hoppas gör att fler vågar göra inköp av eldrivna fordon, säger Julius Bengtsson.
Även fast satsningen i sig är mest inriktad mot tunga fordon, så fungerar stationen utmärkt även för personbilar.
– Om du har en relativt ny elbil räcker det att du står här i en kvart för att få batteriet rejält laddat, säger Julius Bengtsson.
Vid Lundbygatan finns redan Biogas Gotland och en tankstation för HVO-diesel.
– Vi har samlat allt på samma ställe och gjort detta till en fossilfri tankstation. Det är jättehäftigt och ett roligt samarbete vi gör ihop och jag hoppas vi kommer se mer av denna typ av gemensamma lösningar framöver, säger Julius Bengtsson.
Antalet fossilfria fordon, framför allt elbilar, har ökat kraftigt under de senaste åren och det är viktigt att infrastrukturen hänger med i utvecklingen, menar Julius Bengtsson.
– Det är en förändring som sker och marknaden måste hänga med. Vi har en dialog med många åkare och de vill ställa om till hållbara transporter fullt ut. Då gäller det att det finns en infrastruktur och det här är den första publika lösningen vi gör. Det är häftigt att få vara med om.