Ny termin – men ännu inget serveringstillstånd för studentkåren

En ny termin har precis dragit igång vid Campus Gotland. Nya elever hälsas under veckan välkomna med bland annat traditionsenlig "Lamning". Men studentpuben står sedan 2022 utan serveringstillstånd.

Studentkårens Rindiborgen intill Almedalen i Visby.

Studentkårens Rindiborgen intill Almedalen i Visby.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Visby2024-09-04 05:00

6 301 studenter börjar den här veckan vid Campus Gotland. Traditionsenligt väntar Lamningen, den gotländska motsvarigheten till inspark eller mottagning för nya studenter, börjar under onsdagen och pågår mellan den 4 och 13 september där olika utmaningar ska lösas i lag. Lamningen avslutas med en Gasque, det vill säga en finare form av sittning.

Kårhuset, det tidigare termalbadhuset på Tage Cervins gata intill Almedalen är knutpunkten för studentkårens verksamhet. I Rindiborgen, som den även kallas, finns också studentpuben. Men där får man än så länge skåla i vatten. Detta sedan februari 2022, då puben fått sitt serveringstillstånd återkallat. 

En fest med 120 personer blev mer eller mindre ett sjöslag. Ett 40-tal dansade, trots att det danstillstånd som vid den tiden krävdes, saknades. Inga ordningsvakter fanns på platsen. Berusningsgraden var så hög att personer hade svårt att fästa blicken, beskrev polisen då. En annan gäst vomerade rakt ut över bord och fick omhändertas och föras till sjukhus. Trots överklagande av beslutet om återkallat serveringstillstånd fastslog förvaltningsrätten beslutet senare samma år.

undefined
Två kunskapsprov står mellan studentkåren och ett nytt serveringstillstånd.

Mer än två och ett halvt år efter den stökiga tillställningen saknar puben fortfarande serveringstillstånd. Och när lamningen drar igång, ja då är det fortsatt utan serveringstillstånd. 

– Puben kommer inte ha servering när lamningen drar i gång. Det kommer den inte, säger ordföranden Jonas M. Eriksson.

Men det kan det bli ändring på redan under hösten. En ansökan har nämligen skickats in till Region Gotlands alkoholhandläggare tidigare under sommaren. Therese Stenbeck, som handlägger ärendet, berättar att det ser positivt ut. 

– Vi har fått in de handlingar vi har begärt och har skickat ut på remiss och inväntar några svar där. Nu inväntar vi sökanden där två personer ska göra ett kunskapsprov, som är en del av prövningen, säger hon och fortsätter: 

– Är det inga konstigheter med proven och inte tillkommer något nytt så ser jag inte att det skulle behöva dra ut på tiden. Den sökande har verkligen lärt sig någonting av det här och har ändrat sina rutiner för att det här inte ska upprepas. Det känns som att man verkligen har förstått allvaret och vikten av att sköta det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!