Ny tvist om veporna på Hamnplan 5 – överklagas igen

Efter många turer fick Hamnplan 5 rätt om de omskrivna reklamveporna. Sista ordet är dock inte sagt, då samhällsbyggnadsförvaltningen tagit ärendet vidare till Mark- och miljööverdomstolen. ”För oss är det väldigt odramatiskt”, säger Anna Malkan Nelson, chef på regionens bygglovsavdelning.

En av reklamveporna som var uppsatt på fasaden på Hamnplan 5.

En av reklamveporna som var uppsatt på fasaden på Hamnplan 5.

Foto: Åsa Sveds

Visby2024-10-30 17:15

Nyheten i korthet

  • Tvisten om reklamveporna på Hamnplan 5 fortsätter, då samhällsbyggnadsförvaltningen överklagar mark- och miljödomstolens beslut.
  • Fastighetsägaren P O S Service Handelsbolag är nöjd med mark- och miljödomstolens beslut, men samhällsbyggnadsförvaltningen vill ha klarhet i hur liknande ärenden ska hanteras i framtiden.
  • Anna Malkan Nelson, chef på regionens bygglovsavdelning, säger att överklagan är "odramatisk" och handlar om att få vägledning för framtida ärenden.

Under hösten 2023 beslutade miljö- och byggnämnden om ett föreläggande om att en reklamvepa samt två mindre skyltar, skulle tas bort från fasaden på Hamnplan 5. I beslutet ingick också ett förbud om att sätta upp nya skyltar och vepor, samt ett vite på 150 000 kronor om fastighetsägaren gjorde något liknande i framtiden.

P O S Service Handelsbolag, som äger fastigheten, överklagade till länsstyrelsen, som valde att fastställa miljö- och byggnämndens beslut. Då överklagade bolaget till nästa instans, mark- och miljödomstolen.

undefined
Hamnplan 5 ligger i hamnen i Visby.

I mitten av oktober kom beskedet från mark- och miljödomstolen som gick emot länsstyrelsen beslut och därmed hävde miljö- och byggnämndens tidigare beslut.

– Vi är givetvis glada över det här beslutet. Jag har inte så mycket mer att säga än att domen talar sitt tydliga språk. Jag vill även framhålla att jag alltid varit välvillig i det här ärendet och sökt en dialog med regionen för att hitta en väg framåt, något de inte varit lika villiga att ha, sade Anton Stendahl, som bedriver verksamheten på Hamnplan 5, när beslutet kom.

Men ännu är inte det sista ordet sagt, då samhällsbyggnadsförvaltningen nu valt att överklaga beslutet till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.

undefined
Regionens bygglovschef Anna Malkan Nelson (till höger) säger att anledningen till att samhällsbyggnadsförvaltningen valt att överklaga, är att få en klarhet i hur ärenden som liknar detta, ska hanteras i framtiden.

– Vi vill ha hjälp av Mark- och miljööverdomstolen att klargöra hur dessa frågor ska hanteras, säger Anna Malkan Nelson, chef på regionens bygglovsavdelning.

Hon menar att eftersom mark- och miljödomstolens beslut var helt motsatt både miljö- och byggnämndens samt länsstyrelsens, så har det skapat en osäkerhet kring hur ärenden likt detta ska hanteras.

– För oss är det väldigt odramatiskt och handlar om hur vi ska gå tillväga när vi handlägger den här typen av ärenden. Om överdomstolen håller med det senaste beslutet, så är vi nöjda med det svaret. Håller de inte med, så får vi ett klargörande att vi tänkte rätt från början och använde lagrummet på rätt sätt, säger Anna Malkan Nelson.

undefined
I dagsläget vill inte fastighetsägaren kommentera samhällsbyggnadsförvaltningens ansökan.

Så du blir inte besviken om Mark- och miljööverdomstolen skulle ge fastighetsägaren rätt i ärendet?

– Nej, det skulle jag inte säga att jag blir. Utan det handlar om oklarheten som gör att vi behöver göra detta. Vi står för det beslut som nämnden tog från början, tills dess att vi får något annat klargjort, säger Anna Malkan Nelson.

Helagotland har varit i kontakt med Anton Stendahl, som inte vill ge någon kommentar i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!