Ny utbildning tränar framtidens besöksnäring

Yrkesakademins program i affärsutvecklare inom besöksnäring finns nu även i Visby. Utbildningen lockar studenter från hela landet.

Jeanette Horn af Rantzien presenterade hennes och gruppens förslag på hur gotländska Surflogiet kan utveckla sin verksamhet.

Jeanette Horn af Rantzien presenterade hennes och gruppens förslag på hur gotländska Surflogiet kan utveckla sin verksamhet.

Foto: Per Leino

Visby2020-02-14 10:59

Det är den andra omgången studenter som pluggar på den relativt nystartade yrkesutbildningen "Affärsutvecklare besöksnäring" i Visby. Det var hösten 2018 som utbildningen startades i Visby, den finns även i Falun, Åre och Örnsköldsvik. Den tvååriga utbildningen sker på distans, med drygt tio fysiska träffar fördelat över hela studietiden. 

På torsdagen träffades klassen, med 28 studenter, i Visby för presentation av grupparbete, studiebesök och föreläsningar. Till grupparbetet har studenterna fått använda sig av ett verkligt case, denna gång Surflogiet i Tofta, och tänka till kring hur företaget kan utveckla sin marknadsföring och vad de kan satsa på framöver.

– Företagen kan få hjälp och tips av våra studenter. Branschen är en del av vår utbildning, och genom att träffa olika företag får studenterna ett nätverk redan när de pluggar, säger Matilda Runesson, utbildningsledare, och berättar att generellt får 9 av 10 jobb efter examen efter att ha läst på yrkeshögskola.

Carl Ewald och Mattias Andersson från Surflogiet fick lyssna till studenternas redovisningar, ställa frågor och komma med input. De är eniga om att studenterna har gjort ett bra arbete och att det gett många bra tips.

– Vi har träffats virtuellt flera gånger under några veckors tid innan, och de har fått fråga ut oss. De har ställt en del tuffa frågor och det har varit väldigt givande för oss också, säger Mattias Andersson, och fortsätter:

– Det vore kul om fler gotländska företag bidrar med case till Yrkesakademin.

Vad tar ni med er från den här dagen?

– Surflogiet är ett ideologiskt företag och vi har jobbat med hållbarhet från start. Det behöver vi fortsätta att göra, för även om det är självklart för oss så är det inte säkert att det är självklart utifrån gästens perspektiv, säger Carl Ewald.

Eftersom utbildningen mestadels ges på distans lockar den elever från hela landet. Matilda Runesson berättar att åtta av studenterna är gotlänningar, en bor i Tunisien och resterande 19 bor på olika platser runt om i Sverige.

Annika Ståby bor i Örebro och är sjuksköterska i grunden, men bestämde sig efter 17 år att helt byta yrkesbana.

– Jag brinner för affärsutveckling och turism och har själv rest mycket. Att läsa på distans är helt perfekt för mig, men jag tycker mycket om Visby och det är roligt att få åka hit ibland, säger hon.

För Cecilia Karlberg var karriärsteget inte riktigt lika långt. Hon har jobbat inom turism och restaurang innan, bland annat på en båt i Norge i sex år, innan hon beslutade sig för att söka yrkesutbildningen i Visby.

– Jag tycker att utbildningen verkade intressant och distans är bra eftersom jag ville vara flexibel med var jag är. 

Vad vill du jobba med sen?

– Jag tycker att det är kul med affärsutveckling och skulle vilja hjälpa företag att jobba mer med hållbarhet och överturism, säger Cecilia Karlberg.

Utbildningsledaren Matilda Runesson berättar att studenterna efter examen till exempel kan jobba som affärsutvecklare på marknadsavdelning eller som projektledare, eller starta eget företag och arbeta på konsultbasis. 

– Besöksnäringen är en bransch som blir allt starkare, säger hon.

En självklar del av utbildningen är just hållbarhet.

– I klassen som börjar till hösten kommer vi ha en kurs i hållbar utveckling, men redan nu går hållbarhetsfrågan som en röd tråd genom hela utbildningen, säger Matilda Runesson.

Yrkesutbildningar Gotland

Region Gotland erbjuder vissa yrkesutbildningar som är yrkesförberedande eller ger utökad arbetslivskompetens. Utbudet varierar, aktuell information uppdateras på regionens hemsida.

Nackademin har en utbildning till arbetsledare inom bygg och anläggning, och en till energiingenjör.

Folkuniversitetet erbjuder en utbildning till tandsköterska.

Yrkesakademin har "Affärsutvecklare besöksnäring".

KUI erbjuder en utbildning till specialistundersköterska för multisjuka äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!