Ny utvecklingsstrategi för Gotland

Hur ska Gotland vara år 2040? Den frågan ställer regionen när de nu dragit igång arbetet med en ny utvecklingsstrategi för ön.

Den nya regionala utvecklingsstrategin ska bygga på FN:s globala mål, Agenda 2030.

Den nya regionala utvecklingsstrategin ska bygga på FN:s globala mål, Agenda 2030.

Foto: Elisabet Andersson

Visby2019-10-16 10:49

Gotland behöver en ny regional utvecklingsstrategi. Igår samlades representanter för näringslivet, myndigheter, organisationer och föreningar för en första dialog om mål och utmaningar i strategin. 

– Vi behöver få inspel om framtiden från de gotländska aktörerna. De ska hjälpa oss att sätta målen i strategin, det är viktigt med dialog, säger regionens projektledare Anette Jansson.

Strategin för Gotland 2040 ska fungera som en vägvisare för hållbar tillväxt och utveckling på ön och den ska bygga på FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. För att få till strategin ska ytterligare två möten liknande gårdagens genomföras. Samtidigt jobbar politikerna på sitt håll med regionens egen framtidsvision. Allt ska sedan bakas ihop till ett förslag som skickas ut på remiss i vår. Gotlänningarna ska också få tycka till vid åtta dialogmöten på lika många platser.

Vid ett av borden på workshopen i Ljusgården på Visborg sitter Petra Lindberg, kommunikatör vid Uppsala universitet Campus Gotland, och utbyter tankar med de andra i gruppen.

– Universitetet ska vara en angelägenhet för hela Gotland. Det är naturligt att vi är med här, säger hon och hoppas på en konstruktiv och kreativ dialog med övriga deltagare.

Liknande tankar har Henrik Stangel, VD på Länsförsäkringar Gotland.

– Den regionala utvecklingen är jätteviktig för oss som kundägt företag. Näringslivet och samhället är gifta med varandra och går inte att skilja på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!