Ny yrkesinriktning på gymnasiet

Från och med höstterminen nästa år kan elever utbilda sig till florist på Gotland. Det är Guteskolans gymnasium som startar utbildningen.

Jerry Englund, vd på Guteskolan, berättar om nya floristutbildningen som startar nästa år.

Jerry Englund, vd på Guteskolan, berättar om nya floristutbildningen som startar nästa år.

Foto: Rolf Jönsson/Arkiv

Visby2019-10-08 12:39

Guteskolan har fått grönt ljus av Skolinspektionen att från och med hösten 2020 starta en ny gymnasieinriktning. Det handlar om hantverksprogrammet inriktning florist. Utbildningen kommer att ha tio platser.

– Vi har redan anställt en person som kommer att arbeta med floristeleverna. När vi kommer in på år två ska vi anställa ytterligare en person. Lokalerna har vi redan, de behöver bara anpassas, säger Jerry Engström, vd på Guteskolan.

Innan Guteskolan ansökte om att få starta floristprogrammet tog de kontakt med de företag som skulle kunna bli framtida arbetsgivare för eleverna. Bland annat med Linds växthus, där en stor del av elevernas praktik kommer att vara. Enligt Jerry Engström var företagen positiva till utbildningen.

– Det är pensionsavgångar och det finns behov av att rekrytera. Arbetsmarknaden ser ganska ljus ut, annars hade det inte varit någon idé att starta utbildningen, säger han.

Guteskolan har redan inriktning frisör på hantverksprogrammet, och från och med hösten 2020 kommer elever på frisörlinjen och floristlinjen att gå i samma klass. 

– Det passar bra att frisörer och florister läser de gemensamma kurserna ihop, då blir de runt 20 personer i klassen. 

När Region Gotlands årliga studie- och yrkesmässa går av stapeln i dag kommer Guteskolan att finnas på plats för att marknadsföra den nya inriktningen. 

– Det blir spännande och bra för skolan att få en inriktning till, säger Jerry Engström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!