I april beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden att ta bort de lokala föreskrifterna för buller i Visby innerstad och istället följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd för inomhusbuller. Det innebär att nöjesverksamheterna i innerstaden ansvarar för att deras musik inte orsakar mer än 25 decibel i medelljudnivå i intilliggande bostäder. I och med återgången från 30 till 25 decibel sällade sig Gotland till andra jämförbara turistkommuner som Åre och Båstad.
– Gotland har försökt arbeta på ett eget sätt, som inte fungerat i praktiken eftersom det inte hållit rättsligt. Nu har vi gått tillbaka till samma regler som övriga Sverige, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör.
Inför beslutet kom kritik från bland annat enskilda krögare och den dåvarande oppositionen, som reserverade sig mot beslutet, men utfallet av sommaren har varit över förväntan.
– Det har fungerat väldigt bra, om man jämför med tidigare år så har det varit färre klagomål på inomhusbuller i Visby innerstad, säger Jonatan Levin.
Sommaren 2017 fick regionen in drygt 60 klagomål på musikbuller i innerstaden, under perioden 1 juni till 31 augusti. Majoriteten var anonyma och i flera fall var det inte specificerat från vilken verksamhet bullret kom. Den gångna sommaren var antalet klagomål under samma period hälften så många, cirka 30 stycken, samtliga riktade mot specifika verksamheter.
– Kommunikation med nöjesverksamheterna har fungerat bra. När vi har fått in ett klagomål tar vi kontakt med verksamheten. Det räcker nästan alltid att vi ringer härifrån för att det inte ska komma in fler klagomål, säger Jonatan Levin.
Han tror dock inte att det primärt är sänkningen som gett resultat.
– Jag tror att arbetssättet är viktigare. Vi har försökt ha högre nivå i innerstaden, men det har inte funkat. Nu är det tydligare och enklare för alla, säger han och betonar vikten av ömsesidig hänsyn och dialog mellan verksamheter och grannar.
Även Magnus Larsson, ordförande i Gotlands krögarförening, tycker att de nya reglerna fungerat bra.
– Det målades inför sommaren upp som ett stort problem. Men efter sommaren kunde vi konstatera att det blev bra och mindre klagomål.