Frågan om ett nytt kallbadhus med tillhörande bastu i Visby har under lång tid varit aktuell. Föreningen Visby sockenbastuförening upa bildades för ändamålet år 2010.
Även om det har funnits både förslag och investerare så har projektet inte fått något genombrott, till stor del beroende på utredande kring detaljplanen för hamnområdet.
På tisdagskvällen höll sockenbastuföreningen årsmöte och styrelsen presenterade då ett nytt förslag till kallbadhus för sina medlemmar.
Sven Landahl är föreningens ordförande och till vardags verksam som arkitekt.
– Det som vi nu presenterar är en stadsutvecklingsidé. Det är många som retar sig på att det ser för jävligt ut där nere i alla fall elva månader om året, och så är det stängt för väldigt många den där sista månaden. Förslaget handlar om att göra staden mer tillgänglig för alla, en omdaning med relativt enkla grepp, säger Sven Landahl.
Förslaget fokuserar inte på någon exakt skiss för hur kallbadhuset kommer se ut, snarare på området.
– Det är mer en snabbvision om en placering och att det ska vara tillgängligt för alla. Det ska inte vara något lyxigt, utan något som bygger mer på att man kan mötas över generationer och klasser och allt vad det är.
Det nya förslaget går ut på att sommarklubben Kallis försvinner från sin nuvarande plats och flyttas in närmare Visby Strand på ett temporärt område under de sommarveckor som de har öppet.
Den befintliga bilvägen görs om till en flexibel plats som kan nyttjas på olika sätt beroende på årstid och behov. Den ska enkelt kunna göras om till gågata och vara plats för marknader och olika former av serveringar.
Ytan där Kallis ligger idag blir en strandpark med öppna ytor. I anslutning till strandparken byggs ett nytt kallbadhus som är öppet för allmänheten året om. Norr om, och i direkt anslutning till, strandparken så byggs ett soldäck i trä.
– Förslaget bottnar i att det inte finns någon detaljplan där nere förutom just där själva Kallis ligger. Vi utgår från det läget och tänker på att göra om den platsen så att den passar för flera ändamål. Gatan kommer finnas kvar men kan bli en gågata när så behövs. Man kan jämföra det med storstäder där man sommartid stänger av för biltrafik och istället flyttar ut möbler och serveringar, säger Sven Landahl.