Regionstyrelseförvaltningen har tagit fram ett förslag till regionstyrelsen som innebär justeringar av de olika kostnadsperioderna för när man anmäler evenemang. Priset för sena ansökningar har också höjts.
– Arrangörerna ansöker om att medverka med evenemang senare och senare och senare. Det innebär att programmet fylls på sent och påverkar också vår arbetssituation. Det kräver extra resurser för att vi ska hinna med, säger Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan.
Konsekvensen blir att många av arrangörerna går och väntar på varandra.
– Vi vill ha många ansökningar tidigt som skapar känslan av att nu är det på gång, säger Mia Stuhre som önskar att programmet byggs på hela tiden.
Det nya regelverket syftar till att styra arrangörerna att vara ute i god tid.
– Vi skulle vilja ha ett jämnare flöde i programmet. De som anmält ett evenemang får ju justera bara det täcker programrubriken, säger Mia Stuhre.
Hittills har arrangörer som skickat in en ansökan fått vara med utan kostnad fram till mitten av april. Det nya förslaget innebär att Almedalsveckan börjar ta ut en avgift på 500 kronor redan i mars. Avgiften höjs ju närmare Almedalsveckan man kommer. Veckan innan och under Almedalsveckan får arrangören betala 5 000 kronor för att medverka i programmet eller appen, är förslaget.
Under pandemin infördes en digital version av Almedalsveckan som de två senaste åren fortsatt med att arrangörerna kan använda plattformen Almedalsveckan Play för att visa sina arrangemang där. En avgift för medverkan i plattformen föreslås.
– Ska vi behålla den måste vi upphandla ett nytt system inom något år och behöver finansiera det, säger Mia Stuhre som berättar att de hade en bra trafik med över 30 000 tittare 2023.
Kostnaden idag är 250 000 kronor. Förslaget är att ta ut 250 kronor för medverkan i plattformen och 375 för länkar som ligger kvar efter veckan.
Alla nya avgifter föreslås räknas upp årligen med konsumentprisindex.
Inför 2024 kortas veckan ner till fyra dagar, från tisdag den 25 juni till och med fredag den 28 juni.
– Vi har tagit bort måndagen som inte är en partidag men tanken är att vi ska inviga Almedalsveckan samtidigt som vi inviger konstverket till minne av Ing-Marie Wieselgrens arbete då, berättar Mia Stuhre.