Polisens uppmaning: Starta dagen lite tidigare

Speciallösningen för Södervärns skolbussar fungerar bra. Det menar läraren Ann-Louise Hedman nöjt första morgonen. Med över 800 elever var arbetet för en trafiksäkrare väg nödvändig, anser hon.

Kolonigatan byggs om och får trafiksäkrare lösningar för skolbussar och lämning och hämtning av eleverna. Arbetet blir klart i mitten av september.

Kolonigatan byggs om och får trafiksäkrare lösningar för skolbussar och lämning och hämtning av eleverna. Arbetet blir klart i mitten av september.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-08-21 09:46

För fyra år sedan ökade antalet elever på Södervärnsskolan kraftigt, sedan mellanstadiet flyttat till lokalerna innanför Kolonigatan i södra Visby. Vägen utanför har varit hårt trafikerad, av såväl bussar som föräldrar som ska lämna och hämta.

undefined
Ingen annan trafik än bussar är tillåten när eleverna släpps av inne på området.

– Det är många föräldrar som har kört in på vår parkering fast de inte får. Jag är förvånad över att det inte har hänt något, säger Ann-Louise Hedman, lärare för årskurs fyra, på plats första skoldagen vi den tillfälliga lösningen för bussarna.

Strax efter halv åtta ska den första av 19 bussar rulla in, på vägarbetsområdet där all annan fordonstrafik är förbjuden. Efter att två bussförare missat tilläggsskylten under förbudsmärket får Nybergs personal ingripa och visa vägen.

undefined
Läraren Ann-Louise Hedman är nöjd med den tillfälliga lösningen för skolans elever, och menar att det var hög tid att något görs åt den farliga trafiksituationen längs Kolonigatan.

Men Ann-Louise Hedman är nöjd.

– De har gjort det bättre än vad jag trodde. Det här blev bra, och det är för en god sak, säger hon medan eleverna sneddar in över fotbollsplanen öster om skolan, där ett staket tillfälligt har tagits bort.

undefined
Kolonigatan byggs om och får trafiksäkrare lösningar för skolbussar och lämning och hämtning av eleverna. Arbetet blir klart i mitten av september.

Fram till mitten av september 2023 genomför Region Gotland trafikarbeten längs Kolonigatan utanför Södervärnsskolan, där också Alléskolans elever under två år inryms. Förhoppningen var att hinna få vägen klar till skolstarten, men på grund av försenade leveranser drar arbetet ut på tiden ungefär en månad till.

Kolonigatan som har varit 19 meter bred kommer nu att smalnas av till 7 meter, med två körfält och separerad ficka för bussarna.

– Det blir säkrare och tryggare, konstaterar Ann-Louise Hedman.

undefined
De två första bussarna missade tilläggsskylten och vågade inte köra in som tänkt på det avspärrade området.

Under en månad kommer bilisterna att ledas förbi Kolonigatan, via villakvarteren mot Wisbygymnasiet. Att trafiksituationen är ny märks första morgonen, där Epa-buren ungdom blir tillsagd sedan de brutit mot förbudsskylten. 

Skolan har uppmanat föräldrar som ska lämna med bil att göra det via Söderhemsgatan, på andra sidan skolan. Första morgonen har inte alla uppmärksammat det, och flera föräldrar måste vända på ett inte helt trafiksäkert sätt vid avspärrningen på Kolonigatan.

undefined
Att välja annan väg än Kolonigatan kan vara en god idé för de bilister som kan timmen runt skolstart.

Polisen fanns på plats på båda lämningsställena, och konstaterade att de flesta tog det lugnt utan stress i morgontrafiken.

– Det är nog bra att starta dagen lite tidigare, uppmanar polisen Åsa Sahlqvist.

Eftersom det medan vägarbetena pågår kommer att vara ont om parkeringsplatser vid de berörda skolorna har regionen vädjat till alla som kan att välja annat transportsätt än bil eller Epa-traktor.

undefined
Eleverna släpps av på vägarbetsområdet vid Kolonigatan och får snedda över fotbollsplanen in till skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!