Nya slakterijobb på väg

Gotlands Slagteri AB nyanställer styckare. På sikt är målet att stycka allt gotländskt kött på ön.
-  Vi räknar med 20-25 anställda inom den närmaste framtiden, säger produktionschef Ronny Fontell.

Tillbaka. Arbetskamraterna Daniel Larsson, Tommy Petterson och Sven Dagefjärd blev uppsagda från styckningsavdelningen 2007. Hittlills har slakteriet nyanställt åtta styckare.

Tillbaka. Arbetskamraterna Daniel Larsson, Tommy Petterson och Sven Dagefjärd blev uppsagda från styckningsavdelningen 2007. Hittlills har slakteriet nyanställt åtta styckare.

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-04-01 04:00

Gotlands Slagteri AB har tagit upp styckningen på slakteriet i Visby. Åtta styckare med inriktning på lamm och gris jobbar för närvarande inom produktionen. I maj börjar även nötstyckning, och då anställs ytterligare fyra personer. Målet på sikt är att allt gotländskt kött ska styckas i Visby, vilket innebär 40-50 anställda på styckningsavdelningen.

-  Allt ligger ännu i lindan, men vi ser väldigt positivt på det här. Vi tror på utvecklingen här och känner att ägaren vill satsa på Gotland, säger Ronny Fontell.

Gris och lammstyckning har kommit igång och nötstyckningen ska börja i slutet av maj.

Styckningen i Visby görs på uppdrag av Svenskt butikskött, som framför allt levererar till affärer i Mälardalen. Visby en av de mindre anläggningarna vilket innebär att man snabbt kommer att kunna möta kunders önskemål.

-  Eftersom vi jobbar manuellt och i en mindre skala kommer vi att kunna stycka på de sätt som efterfrågas, säger Ronny Fontell.

Innan styckningen i Visby upphörde 2007 hade slakteriet 125 anställda. I dag är man 65, och förhoppningen är att anställningarna ska bli fler framöver. Svenskt butikskött äger 75 procent av slakteriet och Scan har fortfarande kvar 25 procent.


Tillbaka
Sven Dagefjärd är en av de återanställda styckarna. Efter uppsägningen för fyra år sedan började han jobba för Meny Gotland. Nu är han tillbaka med några av de gamla arbetskamraterna och han ser ljust på att styckningen tar fart på Gotland igen.

-  Det känns positivt med den nya satsningen. Framtidstron kommer tillbaka, det här trodde man inte var möjligt när allt monterades ned här för några år sedan. Det är bra att arbetstillfällen kommer tillbaka, säger han.

Andreas Gudinge är tillbaka och provar på sitt gamla yrke. Efter uppsägningen för fyra år sedan blev han försäljare av byggvaror. Nu är han tillbaka på prov.

-  Jag är här och känner på jobbet, och ska bestämma mig framöver. Det är roligt att träffa gamla arbetskompisar igen, men känns att det var ett tag sedan man jobbade med det här. Man blir mör i kroppen, säger han.


Föryngring
Hittills är det tidigare anställda vid styckningsavdelningen som kommit tillbaka. Men det finns ett behov av föryngring i branschen eftersom medelåldern bland styckare ligger mellan 45-50 år. I höst satsar därför gymnasieskolan på utbildning till slaktare och styckare.

-  Det blir två styckarplatser och en plats till slaktare. För framtiden finns det ett behov av föryngring i branschen, säger Ronny Fontell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!