Framtidens vård
Det var vid årsskiftet som sju vårdplatser på Visby lasarett tillägnades geriatriken. Geriatrisk sjukvård är specialiserad på akuta och kroniska sjukdomar som uppstår till följd av åldrande. Michael Lidström är öns enda icke-pensionerade överläkare i geriatrik, som nu tillsammans med kollegor har påbörjat en uppbyggnad av avdelningen på lasarettet.
– Jag brinner för gamlingar på Gotland. Det är en ynnest och ett privilegium att få arbeta med äldre, de som har byggt det här landet, säger Michael Lidström, som tidigare har arbetat i Stockholm.
På geriatriken arbetar de i team, där det förutom läkare finns sjuksköterskor, undersköterskor, kurator, fysioterapeut, arbetsterapeut och dietist. De olika professionerna behövs eftersom den geriatriska patienten ofta har en mängd olika behov.
– Skillnaden mot andra avdelningar är att på geriatriken tar man hand om hela patienten, dels behandlar vi det sjuka och dels tar vi hand om det sociala runt omkring.
Vilka patienter är det som hamnar hos er?
– Oftast är man äldre och skör. Många äldre flyger under radarn och kämpar på hemma, men helt plötsligt händer något och så kommer allt upp till ytan, säger Michael Lidström och fortsätter:
– Ett klassiskt exempel är en äldre person som ramlar och bryter höften och i samband med operationen visar det sig att höften egentligen är det minsta problemet. Det kanske visar sig att denne har hjärtsvikt, att man har åkt på en lunginflammation, inte har någon hemtjänst och generellt besvär med att klara vardagen.
På Gotland bor redan i dag en hög andel äldre, och åldersgruppen väntas bli än större framöver. Ett måste inför framtiden är fler vårdplatser, menar Michael Lidström. Det gäller inte bara Gotland, Sverige har under flera år haft bland de lägsta antalet vårdplatser per invånare i EU. Bristen har inte minst uppmärksammats och aktualiserats under pandemin.
– Vi behöver också rätt kompetens kring vårdplatserna. På sikt är planen att få en egen geriatrisk klinik, som nu ingår i medicinkliniken, där även minnesmottagningen ingår. Men det ligger givetvis långt fram. Men det här är politiska frågor som enligt mig bör ha hög prioritet.
Ålder är den största riskfaktorn för att drabbas av demenssjukdom. När vi blir allt äldre kan vi förvänta en ökning av demenssjukdomar. Michael Lidström jobbar förutom på lasarettet även på minnesmottagningen i Visby. Dit kommer patienter efter remiss från vårdcentralerna, och på mottagningen görs en fördjupad minnesutredning innan eventuell diagnos ställs.
– Att få en demensdiagnos, som exempelvis alzheimer, är för många en käftsmäll. Både för patienten själv och för anhöriga. Och visst är det jobbigt, men jag brukar säga att det samtidigt är bra för då har vi något att förhålla oss till. Med en diagnos kommer också en hel del rättigheter, som vård- och omsorgsinsatser.
På minnesmottagningen finns inte bara läkare, även en kurator, en psykolog och sjuksköterska.
– Vi har väldigt hög tillgänglighet och sedan har vi något som är helt ovärderligt: Vi har tid. Tid för att möta patienten, framför allt när de kommer hit och får ett demensbesked, då kan vi i lugn och ro informera och visa att vi finns här.
Hur är det då att vara enda specialisten i geriatrik på Gotland? Fantastiskt – om man frågar Michael Lidström.
– För mig är det så roligt att få göra det här och jobba med gamlingar. Det är en ynnest, spännande och intressant. Samtidigt ser jag att det är mycket som vi behöver få på plats, bland annat optimering av ett robust, multiprofessionellt team på den geriatriska vårdavdelningen. Den måste byggas upp på ett bra och strukturerat sätt, men det är en rolig utmaning.
Har ni sedan årsskiftet sett behovet av geriatrisk vård?
– Absolut. Och behovet kommer inte att minska. Ju mer vi kan bygga ut den geriatriska verksamheten, desto mer kommer vi att kunna åtaga oss. Vi kan också gå in mycket tidigare, och i bästa fall även arbeta förebyggande.
Om vi skulle få en geriatrisk klinik, vad innebär det för Gotland?
– Det är en vinst för alla. Äldre vårdas annars på andra avdelningar där de egentligen inte behöver vara, exempelvis på akuta avdelningar. Genom en strukturerad geriatrisk rehabilitering ökar vi dessutom livskvaliteten hos de gamla, och minskar återinläggningarna på sjukhus och vårdkonsumtionen.