"Inget problem att jobba på ön och bo någon annanstans"

Nya primärvårdschefen Lena Bäckström beslutade sig för att tacka ja till tjänsten efter att ha ätit en glass i Visby innerstad. Hon förespråkar större flexibilitet för de anställda, bättre arbetsmiljö och berättar varför hon i nuläget är skeptisk till nätläkare.

Lena Bäckström började som primärvårdschef 1 december 2021. Hon kommer att dela sin tid mellan Visby och hemmet i Stockholm.

Lena Bäckström började som primärvårdschef 1 december 2021. Hon kommer att dela sin tid mellan Visby och hemmet i Stockholm.

Foto: Henrik Radhe

Visby2022-01-26 20:45

Under 2020 slutade Carina Söderström som primärvårdschef vid Region Gotland efter några år på tjänsten. I februari 2021 tillsattes nya chefen Gerd Tinglöf Engström, som bara var kvar på tjänsten i tre månader innan hon slutade. En ny rekryteringsprocess inleddes och 1 december 2021 började Lena Bäckström som chef över primärvården.

– Jag var här på arbetsintervju en solig men inte särskilt varm dag i augusti. Efter intervjun gick jag från Visborg till innerstaden och tog en glass, och tänkte "om jag får jobbet tar jag det". Jag har hela tiden förstått att det inte är ett enkelt uppdrag, men jag går in i det med öppna ögon, berättar hon.

Lena Bäckström bor i Stockholm och kommer att pendla mellan lägenheten i Visby och huvudstaden. Hon är läkare och specialist i allmänmedicin, men kommer närmast från rollen som verksamhetschef för en vårdcentral i Region Stockholm. 

– Jag började läsa läkarlinjen ganska sent och är innan dess utbildad hudterapeut och fotvårdare, men jag har aldrig ångrat att jag bytte bana. Jag älskar att träffa patienter.

undefined
Hon var tidigare verksamhetschef för en vårdcentral i Stockholm.

I vuxen ålder har hon inte tillbringat så mycket tid på Gotland, men alla barndomens somrar spenderade hon i Slite. 

– Visst har jag varit över några gånger som vuxen också. Men det är märkligt, när jag nu kommer hit känns det som att jag har spenderat massor med tid här, säger Lena Bäckström.

Innan hon blev chef för vårdcentralen i Stockholm arbetade hon själv där som distriktsläkare. Att just rekrytera och behålla läkare är en stor utmaning framåt, då det är brist på specialister i allmänmedicin och särskilt svårt att rekrytera utanför storstäderna.

– Det utbildas absolut för få men den stora utmaningen är arbetsmiljön. Sedan handlar det om flexibilitet. Jag ser det inte som ett problem att ha en tjänst på Gotland och bo någon annanstans. Jag har inte historiken om hur det ser ut här men det kan finnas något bra i att erbjuda det.

undefined
Lena Bäckström tillbringade sina barndoms somrar i Slite.

Men listan på primärvårdens utmaningar kan göras lång. Omställningen till god och nära vård, beroendet av hyrpersonal, den ökade kostnaden för nätläkare och arbetsmiljöproblem.

– Arbetsmiljön har under åren blivit katastrofal med så otroligt mycket mer att göra för personalen. Men en anledning till att det är mer att göra är att vi nu har fler behandlings- och utredningsmetoder. När jag började jobba som läkare fanns exempelvis bara några få läkemedel för diabetes, nu finns en hel arsenal. Våra möjligheter att hjälpa har ökat gånger tio, men vi har inte ökat personaltätheten i samma takt.

Regeringen har meddelat att de vill att så många som möjligt ska få en fast läkarkontakt. På Gotland utreds just nu om det ska införas listningstak på samtliga öns vårdcentraler, vilket innebär att vårdcentralerna bara tar emot ett visst antal patienter och att övriga får ställa sig i kö. Förhoppningen med ett listningstak är att det ska minska arbetsbelastning på de anställda, och göra det enklare för patienter att få kontakt och vård inom rimlig tid.

– Det går säkert att skapa ett bra listningstak men det måste också finnas en tydlighet för vilka som inte kommer att kunna bli listade. Om vi skulle ha 1 500 patienter per läkare skulle vi behöva 40 heltidsarbetande specialister i allmänmedicin på Gotland, vilket vi inte har. Då kommer ett visst antal patienter inte att få en egen, namngiven läkare, och vad gör vi med dem som hamnar utanför systemet, säger Lena Bäckström.

undefined
Lena Bäckström ny primärvårdschef

Prognosen i slutet av förra året var att kostnaden för gotlänningars användning av nätläkartjänster skulle landa på omkring sju miljoner kronor, vilket är ännu en ökning från tidigare år. Nationellt ses ersättningssystemet till nätläkarbolag nu över.

– Min inställning till nätläkare är att så länge det är utomlänstaxa på tjänsten är det ett problem. Jag kan förstå att det som patient känns jättetryggt att när som helst på dygnet kunna få kontakt med vården, men det är ett resursproblem.

Stora utmaningar absolut, men allt kan inte lösas på en gång, inser Lena Bäckström.

– När det är dåligt vill man gärna att det ska bli hundra procent bättre direkt, men vi måste ta det i etapper. Ett första steg kan vara att se över att vi har fungerande vårdkedjor. Det ska vara en enkel väg in för patienten, och då kanske man lösgör resurser på annat håll.

Lena Bäckström

Bor: Vendelsö i Haninge kommun och i Visby.

Familj: Man, fyra barn och hund.

Bakgrund: Utbildad hudterapeut och fotvårdare. Började plugga till läkare vid 28 års ålder. Är specialist i allmänmedicin, har bland annat varit studierektor för ST- och AT-läkare i allmänmedicin. Kommer senast från tjänsten som verksamhetschef på en vårdcentral och för en försäkringsmedicinsk utredningsmottagning i Region Stockholm.

Aktuell: Är Region Gotlands primärvårdschef sedan 1 december 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!