Den 1 januari 2022 öppnades sju geriatriska vårdplatser på Visby lasarett. Geriatrik är specialistsjukvård inom åldrandets sjukdomar.
– Vi har haft geriatriska patienter på sjukhuset tidigare också, men i och med det här samlas patienterna på en avdelning, där specialkompetens finns i form av läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter, säger Cathrine Malmqvist, sjukhuschef vid Region Gotland.
I hela landet råder stor brist på geriatriker, tillsammans med andra specialiteter som exempelvis allmänmedicin och psykiatri.
– Det är jättesvårt att rekrytera, men nu har vi kunnat anställa en geriatriker och underläkare som är intresserade av specialiteten, säger Cathrine Malmqvist.
Vad är nyttan jämfört med hur det fungerade tidigare?
– Det blir bättre för patienten. Man får ett annat omhändertagande med specialkompetens och det är ett stort fokus på teamarbete. Patienter från alla olika specialiteter på sjukhuset, som internmedicin, kirurgen, ortopeden och infektion, kommer att kunna nyttja de här vårdplatserna.
Andelen äldre kommer att öka under kommande år, inte minst på Gotland. År 2040 beräknas Gotland, tillsammans med Kalmar, vara den region i landet med högst andel personer över 80 år, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.
Delvis beror det på att vi lever längre och blir allt äldre, och den medicinska utvecklingen gör att vi kan hjälpa och behandla allt fler. Samtidigt ökar så kallade välfärdssjukdomar som övervikt och diabetes.
Med ökande ålder ökar även risken för att drabbas av exempelvis hjärtsvikt, stroke och demens. Efterfrågan på sjukvård, både primärvård och sjukhusvård, kommer därmed också att öka framöver.
– På sikt tror jag inte att det kommer att räcka med de här sju vårdplatserna, utan behovet är betydligt större. Men vi börjar i den här skalan, säger Cathrine Malmqvist.
Hur tycker du att vården fungerar idag för äldre och multisjuka, som utgör en stor del av vårdtagarna på Gotland?
– Jag vet att vi har en bra vård på Gotland, men den kan alltid bli bättre. Vi har en utmaning med fler äldre och färre i arbetsför ålder och vi måste anpassa våra arbetssätt, både inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen.