Nya verksamhetschefen hoppas kapa köerna

Internmedicins verksamhetschef svarar på kökritiken med att personal ska tillsättas och att ultraljudsmaskinerna ska köras även kvällstid.

Insändaren som Joakim Bragd svarade på hette "Hjärtsvikt behandlas som en skitsak".

Insändaren som Joakim Bragd svarade på hette "Hjärtsvikt behandlas som en skitsak".

Foto: Tommy Söderlund

Visby2019-11-24 14:09

Efter en insändare i GA där en person berättade om hur länge hens mamma fått vänta på en kallelse till hjärtundersökning på lasarettet har verksamhetschefen på internmedicin, Joakim Bragd, svarat. 

"Jag beklagar verkligen att denna situation har uppstått. Ingen patient skall behöva vänta så länge på en viktig undersökning. Problemet har funnits under längre tid men nu blivit förvärrat."

Vad menar du med att läget blivit förvärrat?

– Fler patientgrupper än tidigare ska undersökas med ultraljud enligt de nationella riktlinjerna. Bland annat är förmaksflimmer ett hjärtproblem där ultraljud tidigare inte alltid behövts, säger Joakim Bragd. 

Du talade även om lösningar på lång och kort sikt, vilka då?

– Först kommer vi bemanna våra två ultraljudsmaskiner mer. I insändaren skrev jag att det gällde helger men antagligen är kvällar mer aktuellt. Efter årsskiftet börjar en ny hjärtöverläkare och på kliniska fysiologi-avdelningen ger man extra utbildning till biomedicinska analytiker för att i större utsträckning kunna göra egna bedömningar. 

Vad kostar det att plocka in extra sjukhuspersonal till kvällarna?

– Jag kan inte svara på det ännu. Vi väntar på att få kostnadsförslag från olika företag då våra timanställda inte hade möjlighet att fylla den extra tiden. 

När kommer patienter märka skillnad?

– Förhoppningen är att vi kan börja beta av köerna ett par veckor innan nyår och sedan fortsätta ungefär åtta veckor till efter årsskiftet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!