Efter ett ovanligt lugnt 2023 skulle det också dröja två dygn in på det nya året innan 2024 års första gotlänning såg dagens ljus på BB på Visby lasarett.
– Förra året föddes 467 barn. Det var ett dåligt år, vi brukar ha över 500 förlossningar, säger undersköterska Camilla Buskas och öppnar entrédörren för Marie Dahl och Akke Kumlin.
Det har bara gått fem timmar sedan parets första gemensamma barn föddes, en son på 50 centimeter och 3 589 gram. För Marie är det sjätte barnet, för Akke är det hans andra.
– Man blir bländad av urkraften hos kvinnor, vilka krigare, säger Akke Kumlin medan de berättar att förlossningen tog tolv timmar.
Den var egentligen var planerad till den 11 januari. Men redan den 28 december satte värkarna igång. Då var de inne på BB och vände, för allt lugnade sedan ner sig. Först på nyårsdagens kväll kom värkarna igång och klockan 08.07 den 2 januari fick Gotland sin förstfödda för året.
Marie Dahls tidigare barn är 19, 17, 14, 8 och 6 år gamla, det yngsta är också fött på Gotland medan de övriga har förlösts i Stockholm och i Västerås.
– Det är verkligen jättestor skillnad på förlossningsvården här, säger hon och menar att det blir en helt annan närhet mellan patient och barnmorskor och sköterskor på Visby lasarett än på en betydligt större klinik som Huddinge.
Att få barn på andra sidan nyårsafton, menar hon, är något som är att föredra när sonen sedan ska börja skolan.
– Jag tror att det är ganska jobbigt att gå i 2:an och fylla år i december, det är som att gå i ettan året efter.
För Gotlands befolkningssiffror och demografi är barnfamiljer som Marie och Akkes bingo. De bor inte ihop, ännu, utan i varsin lägenhet i Visby.
– Det behövs en bostadsmarknad för alla, säger Akke Kumlin och berättar att han och hans äldre barn, som i dag är 15 år, flyttade 15 gånger på åtta år för att lösa sin boendesituation:
– Visby blir väldigt mycket tomma kulisser när många måste flytta ut och bo i tält på sommaren.
På plussidan, menar han, finns småskaligheten – också i valmöjlighet när det gäller många mindre skolor.
– Det är jätteledsamt om de mindre skolorna läggs ner. Man vill inte ha de enorma klasserna för ungarna, säger Akke Kumlin.