"Smakrikt och klassiskt till vardag och fest"

Ashley Tsogtsaikhan och hennes syster är Visbys nya matentreprenörer. Båda är nyinflyttade, men i och med Beka Sushi har de redan öppnat sitt andra matställe.

Ashley Tsogtsaikhan visar upp en klassisk blandad sushi. Menyn kommer även innehålla en del varm mat.

Ashley Tsogtsaikhan visar upp en klassisk blandad sushi. Menyn kommer även innehålla en del varm mat.

Foto: Simon Bendelin

Visby2023-11-12 18:30

Helagotlands bevakning av nya serveringsställen på Gotland fortsätter. Nyligen har vi observerat att det inte längre är tomt i kiosken bakom gamla Bingebyhallen, där Jalla Habibi tidigare huserade.

Numera står det Beka Sushi på skyltarna – kebab och falafel har med andra ord bytts ut mot det evigt populära japanska köket. En helt annan flora av dofter sprider sig nu i den lilla byggnaden.

– Min syster upptäckte att det inte fanns så mycket sushi på Gotland. Samtidigt hittade vi den här kiosken via Facebook, så vi kontaktade ägaren, berättar Ashley Tsogtsaikhan, som driver det nya matstället.

Systern, Bolortuya Dashnyam, hade flyttat till ön för att ta över Sibylla Visborg, vilket skedde strax innan sommaren.

– Det har gått bra för henne där, säger Ashley Tsogtsaikhan – som tog familjen och följde efter; i augusti bosatte sig även de på Gotland.

– Jag pluggar dessutom till byggnadsantikvarie och blev antagen till Uppsala universitet, men med studieort Visby. Vi bor i Västerhejde och min man är hemma med yngsta barnet just nu.

undefined
Ashley Tsogtsaikhan har tagit över driften av matkiosken bakom "Bingan".

Parallellt med studierna har Ashley Tsogtsaikhan alltså, för bara någon vecka sedan, öppnat sushirestaurang. Men egentligen driver hon och systern de två matställena ihop.

– Bolortuya jobbar mest på Visborg, men vi hjälper varandra hela tiden.

Att det blev just sushi hade inte bara med den upplevda bristen att göra.

– Nej, jag har jobbat med japansk mat de senaste sju, åtta åren, samtidigt som jag har pluggat.

Varför gillar du just sushi?

– Det är gott och fräscht, både till vardag och fest. Sedan är det väldigt smakrikt också och lite klassiskt på nåt sätt.

Hemligheterna för att lyckas bra med sin japanska mat? Föga förvånande handlar det om kvaliteten på råvarorna.

– Viktigast är riktigt bra fisk och att man lyckas med blandningen av ris och risvinäger, säger Ashley Tsogtsaikhan.

– Och att ha den rätta sojan, lägger hennes kock till – en man hon jobbat med tidigare, som helst vill förbli anonym.

Det finns samtidigt en ambition att hålla det hela "lite enkelt".

– Vi tänkte fokusera på naturliga råvaror, inte en massa färgämnen och sådant, beskriver krögaren.

När denna intervju görs har ni bara haft öppet i några dagar – men hur tycker ni att det har gått hittills?

– Just nu är det ganska lugnt, men folk kommer förbi och upptäcker att vi finns. Många boende här i området verkar glada att vi har öppnat.

undefined
En mattallrik från Beka sushi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!