De öppnar sin alldeles egna tatueringssalong

I Visbys hjärta har duon som brinner för klassiska motiv öppnat sin första tatueringssalong. Med flera års erfarenhet i bagaget, längtar de två tatuerarna nu efter att utvecklas ännu mer i en miljö de skapat helt själva.

Tatueringsstudion är inredd med flera second hand-fynd som tatuerarna samlat på sig.

Tatueringsstudion är inredd med flera second hand-fynd som tatuerarna samlat på sig.

Foto: Sara Åberg

Visby2023-07-11 20:02

Innanför de vinröda portarna på Mellangatan 54 i Visby möts man av en rymlig och ljus källarlokal. Det stora rummet är inrett med second hand-möbler i mörkt trä och har stora stenväggar klädda med hundratals olika tatueringsmotiv. Här, i denna innerstadslokal, öppnade Jonas Andersson och Sebastian Thomsson sin studio "Midwaystreet Tattoo", för snart två veckor sedan.

– Vi har haft fullt upp sedan vi öppnade, berättar de.

undefined
"Midwaystreet Tattoo" heter tatueringsstudion som Sebastian Thomsson och Jonas Andersson öppnat på Mellangatan 54 i Visby.

Både Jonas och Sebastian har flera års erfarenhet av att skissa och tatuera. Och i takt med åren som gått, har de hittat sin stil som nu blir nischen för Middlewaystreet Tattoo-studion.

– Vi inspireras mycket av traditionella motiv. Vi gillar gamla hederliga tatueringar som är tidlösa och kan sitta hela livet, berättar Sebastian och Jonas.

undefined
Jonas, till vänster, och Sebastian, till höger, lärde känna varandra genom deras gemensamma intresse – tatueringar.

De två tatuerarna berättar att väggarna med klassiska motiv fungerar som deras katalog. Från den kan någon som inte kommer in med en egen idé bara välja och vraka.

– Bilderna kallas för "flashar". Det är ett begrepp från 1990-talets New York City där tatueringar var olagligt. Studiorna hade motiv uppe på väggen som snabbt kunde tas ner när polisen kom. Bilderna togs ner i en "flash", därav namnet, berättar Sebastian.

undefined
Sebastians första tatuering var Gotlands riktnummer, 0498. Jonas första var en ros som nu är övertäckt med en annan tatuering.

Kollegornas passion för motiv och mönster har funnits sedan barnsben. Båda två fattade tidigt tycke för att teckna. Sebastian har sedan gått på konstskola, medan Jonas utvecklat sin tatueringskonst på egen hand, bland annat under sina flera resor till Sydostasien.

– Under en av mina resor umgicks jag med en folkstam som bodde på gränsen mellan Myanmar och Thailand. De gjorde tribaltatueringar som symboliserade deras kulturella tillhörighet. Där lärde jag mig hur universell tatueringskonsten är, berättar Jonas.

undefined
Tatueringsstudion är inredd med flera second hand-fynd som tatuerarna samlat på sig.

Även om valet av karriär känns självklart nu, var det ingen av kompisarna som trodde att de skulle livnära sig på tatueringar för tio år sedan.

– Vi har alltid gillat att tatuera, men vi trodde först inte att branschen var något för oss. Sedan hamnade vi här ändå, det är som en drog, berättar de.

Med en färdiginredd studio står de nu redo för att bli bättre på det de redan kan bäst – att tatuera. Och Gotland är en stor inspiration i arbetet.

– Man blir aldrig fullärd, vi utvecklas hela tiden. Och Gotland är en rolig plats att få göra det på. Kyrkorna, bildstenarna och naturen på ön är stora inspirationskällor.

Stenväggen i tatueringsstudion är fylld med ”flashar”.
Stenväggen i tatueringsstudion är fylld med ”flashar”.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!