2010 fick aska från vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott flygtrafiken i stora delar av Europa att stanna av. Nu mullrar det igen under ytan på Island. Denna gång kommer inga luftrum att stängas av utan det kommer att vara upp till respektive flygbolag att avgöra om de kan flyga eller inte.
Risken för ett vulkanutbrott anses enligt seismologer vara hög, men i dagsläget går det inte att säga om ett eventuellt vulkanutbrott skulle påverka flygtrafiken till och från Visby.
– Direkt om något sker så skickas information till flygbolagen. Olika flyg får flyga i olika typer av asknivåer och hur mycket aska det handlar om kommer också att bero på åt vilket håll vinden blåser, säger Sara Dahlqvist på flygbolaget BRA som flyger på Gotland.
Till sin hjälp för att göra bedömningarna får flygbolagen rapporter om vilka partiklar som sprids i luften, vart de sprids och i hur stor koncentration de sprids.
Skulle ett vulkanutbrott ske under havet finns det en risk för ett 15 kilometer högt askmoln liknande det efter vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott under våren 2010, skriver Svenska Dagbladet. Då stängde myndigheterna flera luftrum i Europa och över tio miljoner resenärer strandades runt om i världen.
Under helgen som gått har tusentals jordskalv registrerats på Island. Magma uppges ha rört sig mot ytan i det 15 kilometer långa spricksystemet på Reykjanes-halvön på Sydvästra Island.
– Vi får hålla tummarna för att det inte blir något utbrott eller att trafiken påverkas, men i dagsläget är det inget vi kan svara på, säger Sara Dahlqvist på BRA.