Stora investeringar i fritidsanläggningar väntar

Nytt badhus börjar byggas i år, och beslut om en ny ishall på Visborgsområdet ska tas i juni. Men fortfarande kvarstår en lång lista med investeringsbehov för kultur- och fritidsanläggningar på ön.

Exteriörbild av den planerade ishallen/arenan på Visborg som Visby Roma vill bygga.

Exteriörbild av den planerade ishallen/arenan på Visborg som Visby Roma vill bygga.

Foto: SWECO

Visby2024-02-06 11:05

I förra veckan beslutade regionstyrelsen att skriva under en avsiktsförklaring med Visby Roma om att samarbeta för att uppföra en ny ishall på Visborgsområdet i Visby. 

Ishallen/arenan är en i raden av fritids- och kulturanläggningar som finns med i regionstyrelsens sammanställning av investeringsbehov under kommande tioårsperiod, 2025–2034.

Dokumentet, med titeln ”Långsiktiga investeringsbehov 10 år”, innehåller flera betydande satsningar på fritids- och kulturanläggningar. Det är dock endast det nya Solbergabadet som finns med i budgeten, för övriga pågår olika beslutsprocesser. 

undefined
Nya Solbergabadets entré.

Nya badhuset i Visbys investering ligger planerad mellan 2022-2026 med 300 miljoner kronor. Invigning planeras till första halvåret 2026. 

Isytor. Det aktuella upplägget innebär att Region Gotland lånar ut investeringsmedel för byggnation av ishall med dubbla rinkar. Kostnaden om regionen skulle bygga i egen regi uppskattas till cirka 300 miljoner kronor. Nu är det upp till budgetberedningen att fatta beslut i juni.

Gymnastikhall. Även Visbygymnasterna driver ett pågående hallprojekt tillsammans med en privat exploatör. Anläggningen är ännu inte påbörjad även om den varit planerad länge. Skulle den inte genomföras i den form som nu planeras kommer behovet vara fortsatt stort. 

Ridanläggning. För närvarande finns ingen regionägd eller regiondriven ridanläggning på Gotland. Just nu pågår en förstudie där man ser över möjligheterna till anpassning av grusytan bredvid den gamla konstgräsplanen i Rävhagen. En lösning för verksamheten i Wisby ridsports ordinarie anläggning, samt även framtida driftsform, ses också över.

Scenkonsthus/Ungkulturhus. Gotland saknar ändamålsenligt anpassade lokaler för scenkonst (dans, teater, musik). Samtidigt behövs en för unga anpassad lokal för kulturutövande och kulturupplevelse. En förstudie pågår om att utveckla det nuvarande Solbergabadet till ett kombinerat Scenkonsthus/Ungkulturhus där unga och professionella kan mötas.

Bibliotek. Här planeras inga nybyggen, däremot behöv särskilda anslag för att projektet med meröppna bibliotek ska gå i lås.

Vidare betonas behov av ytterligare en konstgräsplan i Visby, en aktivitetspark i Visby, nya hallar till skolidrotten samt nya spontanidrottsytor i Visbys nya stadsdelar. Dessutom kan vissa föreningsdrivna anläggningar komma att kräva investeringar.

Bo Ronsten, distriktsidrottschef på RF-Sisu Gotland, ser positivt på utvecklingen. 

– Så här många strategiska beslut eller inriktningar har vi inte haft på fritidssidan på väldigt många år. Det ligger i linje med RF-Sisu Gotlands anläggningsstrategi som togs fram 2019.  När Ica maxi arena byggdes så var det en process som höll på i 15-20 år, så det kan ta tid bara för en anläggning. Det har gått framåt i den aspekten, säger Bo Ronsten. 

undefined
Bo Ronsten, distriktsidrottschef på RF-Sisu Gotland.

Samtidigt är det tveksamt om tio år är att beteckna som långsiktigt i fråga om anläggningars investeringsbehov.

– Solbergabadet är 62 år och Visby ishall är nästan 50. Även om det byggs en gymnastikhall, ett badhus och en ishall nu inom kort så måste man direkt när de står färdiga ha en långsiktig plan för dem, vad som är livslängden och att de verkligen kommer underhållas på ett bra och klokt sätt. Annars blir det till slut akut och då är risken att det fattas dåliga beslut. Det är ungefär som att ha det egna huset som privatperson, då måste man lägga undan varje månad för att kunna hantera det, allt kan inte komma på en gång.  

Ronsten exemplifierar vidare med badhusfrågan.

 – Det var nära med ett nytt badhus 1997, det låg uppe på fullmäktiges bord men drogs tillbaka för att en överenskommelse gällande driftformen inte kunde nås.

I stället fattades beslut om att renovera Solbergabadet. En renovering som blev väldigt mycket dyrare än budgeterat. 

– Och sen hann det knappt öppna, renoveringen gav inga effekter för bassängen höll ju inte. Redan då skulle man ha vågat ta beslutet att investera i en ny. Ur den aspekten så skulle man behöva prata om en långsiktighet i termer om 20–30 år framåt. Med tio år så handlar det mer om akuta saker som behöver lösas.  

Han förespråkar bildandet av ett regionalt anläggningsråd.

– Det är viktigt att göra kloka sammanvägda prioriteringar. Just nu blir det väldigt många stuprörsdialoger med enskilda idrotter som pratar i egensak. Och det är väl bra, men det är väldigt svårt att se helhetsperspektivet då, säger Bo Ronsten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!