Den gångbro som i dag används under kryssningssäsongen är en temporär sådan, eftersom den måste plockas ned inför varje vinter för att sedan sättas upp igen.
För skattebetalarna har det blivit en kostsam historia; inledningsvis hyrde regionen konstruktionen och när projektet drog ut på tiden så tickade kostnaderna på. Numera har regionen köpt loss den tillfälliga gångbron, som går över Färjeleden.
Nästa steg blir en tillståndsprocess som beräknas kunna ta ett halvår, enligt Per Östman, projektledare på teknikförvaltningen:
– Om vi kommer igång med det snarast, och allt löper på utan problem, kan upphandlingen göras till hösten.
Enligt Per Östman kan den nya gångbron stå färdig som tidigast till säsongen 2024.
Det antagna förslaget är det som på förhand beräknas kosta 60 miljoner kronor, utöver kapitalkostnad och driftskostnad. Det andra alternativet hade landat på ungefär hälften av den kostnaden, enligt förstudien.
– Det här är den bästa lösningen, både för kryssningsturisterna men också för gotlänningarna. Gångbron kommer att kunna användas av alla, och den kommer att bli ett vackert inslag i stadsbilden. Mycket finare än vad det är i– dag, säger Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden.
– Vi har varit helt eniga om det beslut vi tagit. Det känns jättebra att komma vidare, och få upp en gångbro som folk verkligen kommer att använda, fortsätter han.