Nytt bostadskvarter planeras på öster

Ett nytt bostadskvarter planeras på Östercentrum i Visby.

Länsförsäkringar på Gotland vill bygga bostäder på fastigheterna Trasten 5 och 6 på Östercentrum i Visby.

Länsförsäkringar på Gotland vill bygga bostäder på fastigheterna Trasten 5 och 6 på Östercentrum i Visby.

Foto: Åsa Sveds

Visby2019-10-24 11:00

Det är fastigheten Trasten 5 och 6, söder om hamburgerrestaurangen Max, där Länsförsäkringar vill bygga bostader. Området omfattar nuvarande byggnad där Länsförsäkringar håller till samt den gamla bensinmacken där OKQ8 låg för flera år sedan. Även parkeringen mellan dessa hus ingår.

– De vill bygga på några våningar på Länsförsäkringshuset och även bygga på parkeringen, säger Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Länsförsäkringar har gjort en förfrågan om att detaljplanen kan ändras så att det blir tillåtet att bygga bostäder där och ändra markanvändningen från bensinstation till bostad, kontor och handel. 

– Vi vill ha folk på Östercentrum på kvällarna också. Det är bra för säkerheten att det vistas fler där, säger Eva Ahlin.

Miljö- och byggnadsnämnden beslutade på tisdagen att ge samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ändra detaljplanen för fastigheterna. Nämnden ger också positivt planbesked under vissa förutsättningar.

– Vi är positiva med förbehållet att byggnaderna ska in i sitt sammanhang och överensstämma med hur vi har tänkt oss att hela Östercentrum ska se ut, säger Eva Ahlin.

Två punkter är preciserade och ska beaktas:

• Projektet förhåller sig till och tar i beaktande övergripande bebyggelseidéer som framkommer i en kommande förstudie rörande exploatering av regionägd mark.

• Skalor, höjder och volymer studeras mer ingående och anpassas utifrån siktlinjer mot bland annat Österport och Visby domkyrka. Utöver detta krävs utredningar kring buller och luftkvalitet. 

Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!