Den nya gångbro som ska ta kryssningsresenärer över Färjeleden har både försenats och dragit på sig ökade kostnader. Anledningen är bland annat att de betongfundament som ska hålla stålkonstruktionen uppe ännu inte är på plats.
Enligt Anna Sylvan, platschef på Copenhagen Malmö Port som driver kryssningskajen, har regionen inte kontaktat dem angående en eventuell försening.
– Det här är en sak som regionen bör ta upp med oss om de vill ha vår åsikt, säger hon.
Anna Sylvan menar att det inte finns någonting som CMP kan göra för att påverka, utan säger att de följer utvecklingen.
– Man planerar aldrig för hur en försening hanteras. Det är ju tråkigt när det händer, men vi har inte heller gått ut med ett datum för när det ska vara klart.
Just nu tittar regionen på vilka lösningar som finns för att hantera en pågående byggnation samtidigt som resenärer kliver i land.
– Det blir någon form av åtgärder, bussar, och vakter som släpper förbi dem, sa regionens projektledare Martin Jonsson till Helagotland tidigare i veckan.
När Helagotland ringer på torsdagen, har han dock en något annorlunda inställning:
– Som jag ser det behöver vi inga konkreta lösningar i det här läget. Vi har grova planer och vet att vi kommer lösa det på något sätt, exakt hur får vi ta längre fram.
I nuläget ser det datum som sattes för färdigställandet av bron ut att flyttas – från 25 april till 22 juli. Men Martin Jonsson hoppas på att stålbron kommer kunna nyttjas innan det.
Hamnchef Mats Eriksson har inte hört talas om det nya datumet för när bron ska vara färdig, men säger att han ”känner till att det funnits problem i projektet”.
– Att det var försenat hade jag på känn. Vi kommer ha en situation som vi måste hantera helt enkelt, men vi har inte hunnit prata ihop oss än efter julen.
Mellan april och slutet av juli är knappt 50 kryssningsfartyg planerade att anlända till kajen. Det blir en utmaning att få ihop, säger Mats Eriksson. Speciellt med linjetrafiken som kan bli ett problem att kombinera med gångtrafikanter och cyklister.
– Kryssningsgästerna får inte bromsa upp trafiken, vi måste ha en kontrollerad passage.
Enligt honom finns det ”en palett med åtgärder” som kan sättas in. Men innan någonting beslutas måste man ha en dialog med berörda parter.
Att frakta resenärer från kajen in till stan med buss är däremot inget alternativ. I alla fall inte enligt Hillevi Zerne på Gotlands guide och kryssningsservice, som anordnar utflykter för kryssningsturister.
– Det är nästintill omöjligt, för det finns inte tillräckligt många bussar på ön. Vi har jättesvårt att få ihop bussar som det är.
Hennes uppfattning är att situationen kommer lösas på samma sätt som i höstas, när det inte heller fanns någon bro på plats. Det vill säga att kryssningsresenärerna går längs vägen in till stan, med extrainsatta vakter vid rondellen i hamnen.
– Där kan det uppstå problem. Framförallt om Destination Gotland har anlöp samtidigt, den trafiken blir inte rolig.
På högsäsong kan det bli kö ända upp i backen, berättar Hillevi Zerne, vilket antingen innebär att trafiken eller gångtrafikanterna måste stoppas.
För egen del är hon inte särskilt orolig över hur förseningen kommer att påverka hennes verksamhet, åtminstone inte i närtid.
– Men det är klart, om många gäster får en negativ bild av Visby påverkar det ju oss i allra högsta grad.