Nu finns nytt förslag till gångbro

Ett nytt förslag till gångbro över Färjeleden presenterades på tekniska nämnden under onsdagen. "Den blir både kortare och billigare."

Så här tänker sig regionen och arkitekterna att en gångbro över Färjeleden kan te sig.

Så här tänker sig regionen och arkitekterna att en gångbro över Färjeleden kan te sig.

Foto: Gravity/privat

Visby2023-05-31 20:30

Nu har regionen ett nytt förslag till en gångbro som ska lösa trafikflödet i hamnen.

Beslutet om att bygga en gångbro för att lösa trafikflödet i hamnen togs i mars förra året. Förslaget då var att bygga en 300 meter lång bro från kryssningskajen som slutade strax norr om hamnrondellen. 60 miljoner kronor har anslagits för den tidigare lösningen. 

– Vi har tagit det ett varv till. Det här förslaget ligger inom ramen för den kostnaden, säger Patric Ramberg, teknisk direktör i regionen.

undefined
"Vi tror på idén", säger Mariette Nicander (M) ordförande i tekniska nämnden

Mycket talar för att det blir den här konstruktionen, enligt Mariette Nicander (M) ordförande i tekniska nämnden och Patric Ramberg.

– Det ser ut att bli den bästa lösningen. Vi tror på idén och ser inget annat alternativ med tanke på trafikflödet, säger Mariette Nicander.

Martin Jonsson, projektledare, har varit med och tagit fram det förslaget.

– Den här bron blir både kortare och billigare, säger han och berättar att längden är 200 meter och avslutas vid havet med en utsiktsplats öppen för allmänheten.

 Att man valt att gå tillbaka till en bro som sträcker sig över Färjeleden beror på att man måste få över kryssningsbesökarna till landsidan av Färjeleden.

– Det kommer 400 bilar som ska av innan 400 nya kan åka på. Allt inom loppet av en timme vid flera turer under helger på sommaren. Hämtning och lämning vid terminal, godstransporter samt övrig trafik tillkommer så det måste vara en planskild övergång, säger Martin Jonsson.

undefined
Så här tänker sig regionen och arkitekterna att en gångbro över Färjeleden kan te sig.

Framkomligheten är viktig.

– Det är ”just in time” i dag. Vi har inte mycket i lager mer än det som finns på hyllan och i lastbilarna, säger Martin Jonsson.

– Det flödet får vi inte störa, säger Mariette Nicander.

2022 var det 160 nya anlöp med 180 000 kryssningsgäster.

Bron kommer att sträcka sig från Kopparsviksgatan över Färjeleden och fram till kryssningskajen. Sakta höjer den sig över vägen för att sedan sluta mot kryssningskajen.

– Lutningen är inte större än att både rullstolar, cyklar och gående kan ta sig över bron, säger Martin Jonsson.

Fördelen är att man slipper kostnadsdrivande hissar som kräver bygglov. Gångbron byggs i stål och är demonterbar på mitten för att kunna släppa fram transporter som är högre än sex meter. 

Gångbron ska ansluta till Trafikverkets planerade gång- och cykelväg på landsidan om Färjeleden från rondellen vid södra utfarten mot Toftavägen och fram till Gutevägen. 

– Det är den vägen vi vill att kryssningsbesökarna ska använda, säger Patric Ramberg som räknar med att bron blir klar till april 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!