I flera år har det funnits planer på att använda en del av regionens fastighet Annelund 1:39 till ett nytt industri- och verksamhetsområde. Men i oktober 2020 stod det klart att planerna stött på patrull, när Försvarmakten sa nej till placeringen precis norr om flygplatsen.
– Vi tog en tidig dialog med Försvarsmakten och fick in ett yttrande som inte var helt positivt, berättar Region Gotlands planchef Richard Löwenborg.
Sedan dess har planen arbetats om.
– Vi har haft möten med Försvarsmakten och benat ut deras yttrande. Det som vi framför allt kom fram till var känsligt var bullerkänsliga bostäder, vilket det aldrig varit tal om. Men också höga objekt och det fanns ju med i de första skisserna, säger Richard Löwenborg.
Nu är de höga byggnaderna bortplockade från skisserna, men i övrigt är konceptet detsamma. I veckan togs ett steg närmare ett förverkligande av industri- och verksamhetsområdet, då miljö- och byggnämnden beslutade att skicka vidare ett förslag på detaljplan för området.
– Vi går vidare med samråd. Det är nästa steg vi behöver ta för att det ska bli verklighet, säger Andreas Unger (M), ordförande i Miljö- och byggnämnden.
Det är ett viktigt projekt menar han, då efterfrågan på industrimark är stor.
– Det är superviktigt. Det är ett av våra största problem, att vi inte har detaljplanlagd industrimark i närheten av Visby. Det behövs på andra ställen också, men framför allt i Visby, säger Andreas Unger.
Det aktuella området är på totalt cirka 25 hektar. Planen är att tolv av dessa ska kunna bebyggas, regionen bedömer att det finns utrymme för 25 till 30 fastigheter där. Drygt tio hektar lämnas orörd som naturmark, medan knappt tre hektar ska användas till gator, gång- och cykelväg samt en dagvattendamm.
– Det är svårt att bygga bostäder runt flyget, med buller och annat, så industri är en möjlig användning av området och då passar det jättebra, säger Andreas Unger.
Han ser också stora vinster med placeringen precis intill Visby flygplats.
– Fördelarna är infrastrukturen, flyget naturligtvis, men också att det redan finns en befintlig infrastruktur för transporter till och från området, säger Andreas Unger.
Under maj månad kommer detaljplanen att gå ut på samråd.
– Nu visar vi upp planen för första gången för alla och det kommer så klart komma in en massa synpunkter och yttrande, säger planchefen Richard Löwenborg.
Utifrån de synpunkter som kommit in kommer detaljplanen att omarbetas och sedan gå ut på ett andra samråd. Hur lång tid det kan dröja innan det finns en färdig och antagen detaljplan är svårt att säga. Att ta fram en detaljplan är en process som tar tid. Det beror också på om den detaljplan som antas av politiken sedan överklagas och i så fall avgörs i domstol.
– Normalt har vi svårt att ta fram en detaljplan på mindre än två år, så minst ett år. Hösten 2024 tidigast skulle jag säga om det skulle var "normalkrångligt" och det här är inte en helt okomplex plan, säger Richard Löwenborg angående tidplanen.
Han hoppas ändå att det till slut ska landa i en färdig detaljplan för området intill flygplatsen.
– Det är väldigt positivt om vi kan få fram en plan, vi har inte så många alternativ för industrimark i närheten av Visby, om ens något, säger Richard Löwenborg.