För drygt två år sedan satte politikerna stopp för projektet med den planerade om- och tillbyggnaden av akuten, efter att prislappen stuckit iväg från drygt 50 miljoner kronor – till minst det tiodubbla – på fem år.
Det är detta som väckt diskussionen om att bygga ett helt nytt sjukhus istället.
– Vi kände att vi var tvungna att dra i handbromsen, även om projekteringen kommit en bit och redan kostat 12 miljoner kronor. Vi måste stanna upp och se vilka alternativen är, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det bygge som ändå påbörjats handlar om att lösa platsbristen på akutmottagningen tillfälligt, utifrån patienternas säkerhet men också sådant som arbetsmiljökrav. Detta har lett till att andra avdelningar av lasarettet behövts evakueras – och flyttas till andra hörn av byggnaden alternativt till andra områden, som Korpen i Visby.
Akutmottagningen är bara ett av flera exempel på att lasarettet i Visby är underdimensionerat. Bland annat finns planer på att återigen ha en så kallad PCI-verksamhet, och i tillägg pågår en rad utredningar om hur man kan utveckla fastigheten och sjukhusets faciliteter.
– Mycket har utvecklats inom sjukvården sedan den stora ombyggnaden för 30 år sedan. Som fler maskiner till varje patient, säger Mats-Ola Rödén.
Men allt detta är inget som satt igång i praktiken. De paviljonger som krävs för att inrymma viktiga avdelningar, som kirurgen och urologen, ska ännu beslutas. Anbudstiden för upphandlingen gick ut nyligen.
– Jag kan inte säga något, jag vet inte ens hur det ser ut än kring vilka anbud som kommit in. Först i samband med nämndens decembermöte kan man säga något om paviljongerna och om de ens blir av.
Om inte, vad händer då?
– Jag vet inte hur man ska göra. Vi måste ju lösa det viktigaste och får kanske flytta ut vissa enheter. Men man vill ju få en helhetslösning, vi har plottrat färdigt med lasarettet, med alla om- och tillbyggnader, känner jag.
Enligt Mats-Ola Rödén skulle det kosta mellan tre och fyra miljarder kronor att bygga ett nytt sjukhus på en annan plats i Visby. En kalkyl som baseras på framtidens penningvärde.
Med det sagt så är det långtifrån klart att det blir en flytt, understryker han:
– Närmast i tid har vi en primärvårdsplan att ta fram och utgå från, där ju fokus kommer ligga på primärvården som "första linjen" och vi hoppas att detta ska avlasta sjukhuset.
– Vi har fortfartande ett av Sveriges modernaste sjukhus när det gäller vårdavdelningarna. Samtidigt är det svårt att veta vilka verksamheter man kan flytta. Det är så mycket som hänger ihop och som blir bättre under ett och samma tak, fortsätter han.
Regionen Hälso- och sjukvårdsdirektör, Marie Loob, känner till diskussion – och givetvis problematiken.
– Men det är inget som diskuteras i någon större grad. Först ska vi ta fram en plan för utvecklingen av fastigheten, ett arbete som startat så smått, och som ska bli klar nästa år. Den ska ge oss en grund kring vilka möjligheter det finns att utveckla lasarettet vi har idag. När den är klar kan man börja diskutera vad det finns för vägval, i och med att det är så stora investeringar. Det är bra att lyfta frågan redan nu, men svårt att säga något utan att det blir för spekulativt. Ett sjukhusbygge tar lång tid, vi pratar 20-30 år, säger hon.