Det var onsdagen den 22 september, då rösträkningen pågick på länsstyrelsen efter valet, som en person kom in i rösträkningslokalen och fann valsedlarna obevakade. Detta föranledde en utredning av hur det kunde gå till och vad det betyder för valets giltighet.
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård kontaktade länsstyrelsen i Stockholm, där den förre chefsjuristen Rutger Öijerholm antog uppdraget att reda ut vad som hände med rösträkningen och ta reda på om valsedlarna förvarats på ett betryggande sätt.
I går kom han till Gotland och pratade under dagen med de anställda på länsstyrelsen som var inblandade i rösträkningen, bland dem Morten Spencer som var ansvarig för slutsammanräkningen.
- Jag har tagit del av deras kommentarer med anledning av tidningsuppgifterna om att lokalen varit obevakad, säger Rutger Öijerholm.
Han har också inspekterat lokalen där rösträkningen pågick, och tagit del av de foton som togs av en anonym person, som GA publicerade förra veckan. Däremot har han inte haft någon kontakt med den anonyme tipsaren.
- I min utredning ska jag bland annat titta på vilka instruktioner handläggarna fått och om man brutit mot sina direktiv eller inte, säger han.
Senast nästa vecka
Sammanställningen av uppgifterna och slutsatserna han drar av dem kommer han att delge länsstyrelsen i en rapport senast i början av nästa vecka. I sitt arbete har han inte mött på något motstånd från länsstyrelsens personal.
- De är väldigt tillmötesgående och måna om att svara på mina frågor. Är det så att de har gjort fel är de beredda att ta till sig det, så uppfattar jag det, säger han.
Samtidigt vill Rutger Öijerholm understryka allvaret i det misstänkta valslarvet.
- Det här ska inte sopas under mattan på något sätt. Att de allmänna valen sköts på rätt sätt är grundläggande i vår demokrati, och det är väldigt viktigt för legitimiteten att röstsammanräkningen sker på ett korrekt sätt.
Omval
Rutger Öijerholm betonar att hans uppgift inte är att besluta om det ska bli omval eller inte.
- Jag är inte här som någon JO eller så, som ska döma, utan min uppgift är att göra den här utredningen. Sedan får andra göra sina bedömningar utifrån den.
För att valet ska ogiltigförklaras krävs att valsedlarna förvaras på ett osäkert sätt under rösträkningsprocessen. Det ska också finnas misstanke att någon kan ha gjort något obehörigt med dem.
Valprövningsnämnden kan upphäva ett val och förordna om omval i ett visst val om det begåtts fel som kan antas ha inverkat på valutgången. Från allmänheten har det inte kommit in något överklagande av valet på Gotland, rapporterar Helena Ihrstedt på Valmyndigheten.
- Det finns tid fram till fredagen den 8 oktober för att överklaga, efter den tiden görs inga utredningar, säger hon.
* I torsdagens artikel om utredningen av rösträkningen på länsstyrelsen hade ett fel smugit sig in. Den som svarade på om överklaganden kommit in heter Helena Ihrstedt och arbetar på Valmyndigheten. (GA)
*Artikeln är nu korrigerad (HG red)