Parterna kom inte överens. Besparingar på elva miljoner kronor och nära 20 tjänster vid Högskolan hänger därmed i luften ännu ett tag. Efter att vid tre tillfällen ha försökt nå enighet skrevs protokollet på, och nu har facket fem arbetsdagar på sig att begära central förhandling.
Bengt Jönsson företräder Saco-S med 125 medlemmar på högskolan och han menar att förhandlingen varit både svår och komplex, där de båda fackförbunden Saco-S och ST haft en annan syn än arbetsgivaren.
- Vi är inte överens om omfattningen, hastigheten och strukturen för nedskärningarna. Det finns brister i materialet. Hur ska verksamheten bedrivas efter nedskärningen? Riskanalys har genomförts av respektive chef, men utan medverkan från skyddsorganisationen, säger Bengt Jönsson.
Han menar att nedskärningen kan få konsekvenser för både personal, verksamhet och i förlängningen även för studenterna.
- Vi handskas med människor av kött och blod, inte några brickor i ett spel, säger Bengt Jönsson.
Annan syn
Personalchefen Ingalena Wittbeck och förvaltningschef Therese Iveby-Gardell har en annan åsikt på arbetet kring riskanalysen.
- Cheferna har gjort analysen men vi arbetar fortlöpande med detta i arbetsmiljökommittén där facket finns med, säger de.
Therese Iveby-Gardell menar att den största risken nu finns i att förhandlingarna ytterligare drar ut på tiden. En central förhandling kan ta mellan en och två månader.
- Det finns en oro bland personalen, säger hon och som därför vill se förhandlingen avslutad så snabbt det rimligen går.
Såväl facket som arbetsgivaren menar att en så kraftig neddragning av antalet tjänster som föreslagits kommer att bli kännbar för verksamheten. När budgeten på omkring 200 miljoner kronor minskas med 11 miljoner måste man vidta åtgärder.
- Vi har under tio år fördubblat antalet tjänster, säger Therese Iveby Gardell, som inte tror att en neddragning av personal ska påverka kursutbudet men att man istället måste hitta alternativa sätt att arbeta.
Senast fredag ska facket ha beslutat om man tänker begära central förhandling.
Ingen av parterna vill på grund av förhandlingsläget kommentera innehållet i de strandade förhandlingarna, eller den oro som finns bland de anställda.
- Vi har levt med den här processen under lång tid, självklart påverkar det personalen, säger Bengt Jönsson.