Officiell invigning av Gotlands barnahus
Gotlands barnahus finns på Neptungatan i Visby. På måndagen hölls den officiella invigningen vid BUP.
En gång i veckan träffas personal från BUP, socialtjänst, polis, åklagare och barnläkare. I bild Marie Herlin, Maria Carola-Buhre, Kerstin Dannholm och Annelie Wiklund, Susanne Wihlborg, Gunvor Allqvie, Liselott Jacobsson, Monika Lindblad och Birgitta Öhrnberg.
Foto: Rolf Jönsson
- För de utsatta barnen är barnahuset en trygg plats. Dit kommer personalen från de myndigheter som möter barn som utreds för övergrepp, förklarar Rädda Barnens Kerstin Blomberg som varit en spjutspets i satsningen.
Utredningar om sexuella övergrepp eller misshandel berör många myndigheter. Barnahusmodellen på Gotland bygger på samverkan och ett nära samarbete mellan socialtjänst, polis, åklagare, psykiatri.
Det innebär att utredningar och förhör sker på ett och samma ställe och barnen slipper flyttas runt mellan olika myndigheter. Till fördelarna räknas snabbare utredningar och fler fällande domar och fler anmälningar om misshandel och övergrepp mot barn.
Ingen akutmottagning
I går samlades myndighetspersonal till invigningstårta och bandklippning. På plats var också representanter från rättsmedicin i Stockholm.
- Verksamheten har varit igång sedan förra våren och därefter har ett hundratal barn varit föremål för utredning berättar socialdirektör Lena Lager.
Under 2009 fick socialtjänsten på Gotland in 1 400 anmälningar om barn som for illa på ön. Det är en hög andel anmälningar som tyder på medvetenhet, förklarar hon.
Socialnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt pekade mot Island och dess tusenåriga jämställdhetstradition med alltinget på lagberget vid Tingvalla.
- Det är med styrka och stolthet som vi vid barnahuset på Gotland kan möta de sköraste och mest utsatta i våldssituationen, konstaterar han.
Sedan maj 2006 har Rädda barnen på Gotland arbetat för ett barnahus på ön. I december 2008 gavs klartecken av socialnämnden som sade ja till satsningen som startade för knappt ett år sedan.
Barnahuset finns i barn- och ungdomspsykiatriska klinikens hus på norr i Visby. Där har ett förhörsrum inretts med videoutrustning finansierad av polisen. Från ett rum intill ska fler personer kunna följa förhören.
Barnahuset är ingen akutmottagning för utsatta barn och lokalen kommer inte att ha ständig bemanning. Där möts styrgruppen en gång i veckan, oavsett om det finns några anmälningar eller inte, och där görs utredningar och förhör.
- Anmälningar kommer som tidigare via polis eller sociala myndigheterna, förklarar socialdirektör Lena Lager.
En gång i veckan kallas den styrgrupp som har bildats till möte .I gruppen ingår personal från BUP med chef och psykologer, barnläkare, socialtjänstens chef samt socialsekreterare, polis och åklagare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!