Efter att det under många år har varit problem med ogräs, träd och buskar längs gränderna i Visby innerstad inledde Region Gotland våren 2013 ett samarbete med Visby innerstadsförening och DBW:s innerstadsråd.
– Vi delar ut säckar och en informationsfolder, som vi packar i påsar, och regionen sponsrar med säckarna. De har samlats in en gång i veckan under maj månad, säger Agneta Emmervall, ordförande i Visby innerstadsförening, och berättar att engagemanget tidigare varit stort och väl värt de 20 000 kronor som föreningen lagt på kampanjen.
Av 700 utdelade säckar kom 150 tillbaka fyllda med ogräs, men i våras avbröts samarbetet med regionen. På många håll växer ogräs, träd och buskar nu vilt i innerstan.
– Det är mycket växtlighet där det inte ska vara, konstaterar Agneta Emmervall och visar ställen där unga träd, fläder och sälg, murgröna och enorma mängder utblommade stockrosor böljar ut i gatan.
På flera ställen har också pipörten tagit över.
– Den sprider sig så otroligt! Den kom för några år sedan och nu väller den upp från Uddens gränd, säger Agneta Emmervall strax innanför Dalmansporten.
Anledningen till att Region Gotland i våras drog sig ur samarbetet var inte främst de ekonomiska.
– Det som regionen klagat på är att det ligger annat skräp i säckarna. När det ligger järnskrot och krukskärvor i säckarna kan de inte lägga dem på komposten. Och en del har rensat inne på sina egna tomter, men lämnat ogräset kvar på gatan, säger Agneta Emmervall och berättar att hon tycker att det är jättetråkigt om systemet misskötts.
Förhoppningen är att ett möte med regionen efter nyår ska hitta nya former för samarbete till nästa år.
– För oss är det nödvändigt att regionen samlar in säckarna. Många har små tomter utan kompost, och många är äldre utan bil och kan inte frakta bort säckarna själva, säger hon.
På Region Gotland teknikförvaltning förbereds just nu en informationskampanj, för alla fastighetsägare inte bara i innerstan.
– Fastighetsägarna har ett ansvar en meter utanför sin tomtgräns. Håller man det schysst utanför sig kommer vi fram med sophämtning, snöröjning och gatsopning av löv, säger Simon Hoffman, enhetschef för gata och park.
Agneta Emmervall uppmanar alla att dra på sig arbetshandskarna omedelbart.
– Gå ut och klipp ner allt visset inför vintern! För egen och andras trivsel är det roligt att det blir snyggt på gatorna.