Kraftig ökning av polisärenden under ”Stockholmsveckan”

Antalet polisärenden under vecka 29, den så kallade "Stockholmsveckan", har ökat med nästan 50 procent, visar statistik som Helagotland begärt ut. I år satte polisen in mer resurser.

"Det har skett en förändring, men vi måste komma ihåg att vi jämför med pandemi-år", säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

"Det har skett en förändring, men vi måste komma ihåg att vi jämför med pandemi-år", säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Foto: Simon Bendelin

Visby2023-07-29 06:05

Som Helagotland tidigare rapporterat så var årets Stockholmsvecka stökig. Enligt statistiken syns trenden tydligt.

Den statistik som finns tillgänglig sträcker sig enbart till 2020. Anledningen till detta är att systemet digitaliserades det året.

Statistiken som tagits fram ger en överblick över det totala antalet inkomna ärenden, däribland frihetsberövanden, och omhändertaganden enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer) för vecka 29 från åren 2020 till 2023.

Men statistiken för de totala inkomna ärenden går till 2019 och ger då en inblick i hur det såg ut innan pandemin. 2019 så inkom det 188 ärenden, och i år 280, så det är en ökning på nästan 100 ärenden, eller 49 procent.

Enligt statistiken har trenden fortsatt. Vecka 29 år 2020 var det enbart 14 omhändertaganden enligt LOB och årets statistik visar på 36. Det går att se en liknande trend kring frihetsberövade, 2020 var 29 frihetsberövanden, i år var det 66 frihetsberövade. Det är även en ökning från föregående år, 2022, då det var 57 frihetsberövade och 33 omhändertaganden enligt LOB. 

– Det har skett en förändring, men vi måste komma ihåg att vi jämför med pandemi-år, menar Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Han vill trycka på att polisen inte vill jämföra enskilda veckor. De tittar på hela sommarperioden för att försöka dra slutsatser om insatser. Fredrik Persson berättar att de har jobbat för att det ska bli bättre och tryggare under sommarveckorna. De har ett starkt samarbete med Region Gotland, krognäringen och ordningsvakter för hålla gatorna trygga och säkra.
– Det vi dock har märkt, som stått ut, är att det var en yngre publik, märkbart ung fylla, och ovanligt många unga tjejer på akuten för berusning i år. 

Norrmalmspolisens riktade aktionsgrupp Disa var på plats under vecka 29 för att samarbeta med Gotlandspolisen i arbetet mot kriminella. Då främst med fokus på krogarna, vilket också ledde till över 50 narkotika - och penningtvättsbrott, vilket de lyfte på Instagram.

– Vi försöker förutse vilken kompetens och vilka resurser vi behöver för att klara sommarveckorna. Men vi pusslar för att se till att Gotland fungerar året runt. Vi har fantastiskt duktiga medarbetare som sliter, och prioriterar väl, vilket inte är lätt, berättar Fredrik Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!