En misstänkt arbetsplatsolycka med en person inblandad kan få katastrofala följder för en stor del av befolkningen. Det blev tydligt under den stora samverkansövning som genomfördes på onsdagen.
Centrum för övningen var oljedepån i Visby hamn, en kritisk punkt för energiförsörjningen av drivmedel till hela Gotland. Stora mängder olja och bensin lagras i cisternerna, som ägs av bolaget ST1.
– Vi lever i en föränderlig värld och övning ger färdighet. Det byts personer och kommer ny teknik, förutsättningarna ser inte likadana ut i dag som för 20 år sedan, säger Hans Mårtensson, Terminal Lead på ST1, och berättar att stora övningar likt den i Visby görs med upp till fem års mellanrum.
Inblandade aktörer, som länsstyrelsen, Region Gotland, Försvarsmakten och Släckmedelscentralen, både deltog och kunde följa hur dramatiken stegrades. Att öva samverkan är extra viktigt när det gäller insatser som kan få stora konsekvenser för liv och hälsa.
– Jag tror att alla förstår hur komplext det är att leda en sån här insats. Vi kommer att göra fel under vägen och det här är en lärande övning, säger Peter Schöön, verksamhetsutvecklare vid Räddningstjänsten på Gotland, innan allt drar igång.
I centrum fanns Thomas Stuxgren som spelad räddningsledare.
– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande och lärorikt. Det känns lite nervöst, men det är ett tillfälle att lära, säger han minuterna innan klockan 09 när högtalarna hos räddningstjänsten larmar om vad som just nu sker i Visby hamn.
På en vägg i sambandscentralen visas en film från en drönare, där en kraftig brand animerats, allt i realtid och det känns mycket verklighetstroget.
– Jag vill ha Klintehamn, två tankbilar, samt Slite. Jag vill att högkapacitetspumpen aktiveras, och jag vill ha motorspruta från brandvärnen på Gotland, blir ordern ut i radion.
Man lyckas snart hitta och få ut den skadade personen från brandplatsen, och en skyddszon på 100 meter upprättas. Militärens resurser kallas till ledningsplatsen i Färjeleden. Snart eskalerar allvaret.
– Vi behöver lägga på fler enheter. Jag vill ha en station till på rull, säger Thomas Stuxgren.
Strax innan har han begärt in Swedavias resurser från flygplatsbrandkåren. Det får till följd att Visby flygplats måste stängas. Även hamnen och Destination Gotlands passagerare påverkas nu.
– Vi låser hamnen. Den trafik som är på väg in ska stoppas och LNG-fartyg ska ut ur hamnen. Vi vet inte hur länge Färjeleden kommer att vara avstängd, säger Patrick Ryott, Region Gotlands tjänsteman i beredskap, när han infinner sig klockan 09.44.
En lång lista med åtgärder har då vidtagits. Passagerare som väntar med bil i kön till färjorna kan vara i fara. Akuten på Visby lasarett är satt i beredskap. Socialförvaltningens ledning tittar på hur äldre kan evakueras från lägenheterna på Ravinstigen, som ligger rakt i vindriktningen för den farliga röken.
Närmaste granne i den svarta röken från brinnande oljeprodukter är Scandic hotell. Polisen spärrar av ett mycket stort område, men bedömer att det just nu är för farligt att evakuera hotellgästerna. De beordras inrymning med stängda dörrar och fönster. Även de boende på Gotlands sjukhem ska hålla sig inomhus. Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten går också ut.
– Man evakuerar alltid i riskzon. Att evakuera ett stort område kräver enorma resurser, och det gör man naturligtvis om man ser att man kommer att få problem en viss tid framåt, säger Jens Dahlbom, i övningen spelad räddningsstyrka från Slite.
Han berättar att räddningstjänsten hela tiden gör aktiva bedömningar för att försöka förutspå scenariot, utifrån vindriktning och andra faktorer.
I övningens slutskede dras räddningstjänstens högkapacitetspump i gång. Sedan några år finns den fast stationerad på ön, och kan tack vare grova ledningar och mycket högt tryck hämta 15 000 liter havsvatten i minuten från Visby hamn och pumpa ända upp till Österport.
Tack vare rätt bedömningar i ett tidigt skede klarar man att begränsa branden till en enda cistern.
I ett verkligt läge hade Släckmedelscentralens resurser kunnat nå ön med färja vid 15-tiden. Så även helikoptrar från Norrtälje, och resurser från flera stationer på fastlandet.
Att fatta rätt beslut tidigt är nödvändigt på Gotland, där problemet är att få resurserna att räcka till vid en större insats som brand i en oljecistern i tätbebyggt område.
– Vi är drillade att se de längre perspektiven, säger övningsledaren Jonatan Ahdrian.