"Om när blixten slog ner i prästen under predikan"

Arkivens dag i lördags är ett arrangemang som alltid lockar många besökare. Både de som ofta besöker Gotlands kommunarkiv och landsarkivet i Visby men också förstagångsbesökare.

Rundvandring. Maria Larsson Östergren guidar en grupp besökare i arkivens magasin.Foto: Henrik Radhe

Rundvandring. Maria Larsson Östergren guidar en grupp besökare i arkivens magasin.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-11-15 04:00
Många förstagångsbesökare blir hänförda då de upptäcker vilka skatter som finns bevarade i kommunarkivet och landsarkivet i Visby och det är just därför man anordnar Arkivens dag runt om i landet - för att göra medborgare mer medvetna.
Hela 600 år täcks här. Från den äldsta handlingen år 1402 som är ett arrendekontrakt mellan Visbyborgare och ett handelshus i Novgorod, till de allra senaste som är handlingar från länsrätten vilka arkivet tog emot i maj 2010 i samband med att länsrätten flyttade från ön.
Årets tema var klimat och miljö och den utställning som mötte besökarna var mycket intressant. Gamla kyrkböcker beskriver ofta märkliga händelser som hagelstormar och missväxt. Det var prästen som hade till uppgift att skriva ned dessa händelser. Prosten Claudius Trogillides, som var verksam i Havdhem, beskriver en hemsk storm som drabbade Gotland år 1714. Stormen var så kraftig att torntaken på Väskinde och Bro kyrkor blåste av.

Svavellukt i kyrkan
I en annan kyrkbok beskrivs hur det gick till den där julsöndagen år 1752 då prästen i Alva, Lars Malmsten, blev slagen av blixten mitt under sin predikan så att han blev "dödliggande" i predikstolen. Händelsen är den första skriftliga beskrivningen av mun-mot-mun-metoden. Efter att prästen hade fått denna behandling av en församlingsmedlem kvicknade han till igen efter att ha varit medvetslös under tre kvart.
Han tog tydligen ingen större skada eftersom han fortsatte sin prästgärning i ytterligare några år och man kan undra hur denna händelse kom att påverka prästen Malmstens liv.
Under Arkivens dag togs besökarna med på guidade rundvandringar i magasinen. Maria Larsson Östergren, som arbetar på landsarkivet, berättade under en sådan rundvandring att arkivet rymmer 18 000 meter vilket är detsamma som 92 Gotlandsfärjor på rad.
Landsarkivet har en av de största samlingarna av fotografier i landet och man har därför framfört önskemål om att få Riksarkivets hela bildhantering till Visby. Inget beslut om detta har dock tagits än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om