Omfattande klotter mitt i naturreservat

Mitt i Galgbergets naturreservat har ett tillhåll för klottrare uppstått. "Ingen gör något och problemet blir värre och värre", skriver en läsare.

På ett tiotal platser har personer klottrat i det gamla kokslagret, som ligger i Galgbergets naturreservat. Platsen ser även ut att utgöra ett tillhåll för fler än klottrarna, då rester från det forna kalkbrottet använts för att bland annat bygga en eldstad, en mur och en trojaborg.

På ett tiotal platser har personer klottrat i det gamla kokslagret, som ligger i Galgbergets naturreservat. Platsen ser även ut att utgöra ett tillhåll för fler än klottrarna, då rester från det forna kalkbrottet använts för att bland annat bygga en eldstad, en mur och en trojaborg.

Foto: Malin Stenström

Visby2021-01-25 20:50

Strax norr om den gamla speedwaybanan på Galgberget finns ett gammalt kalkbrott, som en gång i tiden även fungerat som ett kokslager. Här promenerar motionärer dagligen förbi och platsens utveckling har fått vissa av dem att lyfta på ögonbrynen. En läsare skriver till oss:

"Stor graffiti-vandalisering vid Galgbergets naturreservat. Ingen gör något och problemet blir värre och värre."

Så GT begav sig till Galgberget för att se hur kalkbrottet, som ligger inom naturreservatets gränser, ser ut. Väl på plats kan vi se att man klottrat på ett tiotal ställen. Platsen ser även ut att utgöra ett tillhåll för fler än klottrarna, då rester från det forna kalkbrottet använts för att bland annat bygga en eldstad, en mur och en trojaborg.

En av målningarna har taggats med siffran 19, vilket ger en ledtråd till hur gammal den är. Ändå verkar Region Gotland ovetandes om skadegörelsen.

– Nej, det var åtminstone en nyhet att det var så omfattande, svarar parkenhetschefen Christian Strängborn.

Region Gotland har tidigare haft en uttalad nollvision för klotter och hade då på den tiden avsatt medel för arbetet. Det har de inte längre, berättar Christian Strängborn.

– Men vi får kolla upp det här och anlita en klottersanerare som kan ta bort det.

Vad de kan göra för att motverka att klottrandet fortsätter är inte en helt enkel fråga, menar Christian Strängborn.

– Vi kan inte spärra av hur som helst på eget bevåg bara för att det blivit ett tillhåll. Men vi kan till exempel få uppdrag från polisen att klippa ner buskar och träd för att göra platsen mindre dold.

Det här är inte första gången under det senaste året som GT rapporterar om klotter i naturreservat. I juni förra året drabbades Gamla hamn på Fårö av sabotage när någon eller några klottrade på två raukar. Och ett par månader senare var färgburkarna framme igen, den här gången på Själsö där två gamla kalkugnar vandaliserades.

Båda gångerna var det Per Thomsson, som driver Klotterkonsult Gotland, som fick saneringsuppdraget. Men varken han eller Christian Strängborn kan svara på frågan om problematiken med klotter i naturreservat och på kulturminnen ökat eller ej.

– Vi ser en ökning av det som rapporterats in. Men om det beror på att klottret har ökat, eller om fler börjat anmäla, kan jag inte avgöra, säger Per Thomsson.

Karta: Galgberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!