"Ön har mer eller mindre obegränsade möjligheter"

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) är på turné med missionen att lantbruket ska ses som en närande, inte tärande, sektor. I går svarade han på småföretagares frågor i Visby.

Värd. Centerns ordförande på Gotland, Björn Larsson, bjöd in till mingel och frågestund med jordbruksministern i Visby.

Värd. Centerns ordförande på Gotland, Björn Larsson, bjöd in till mingel och frågestund med jordbruksministern i Visby.

Foto: Tobias Wallström

Visby2010-02-17 04:00
En av de 50-talet personer som lyssnade på jordbruksministern i går kväll, var äggproducenten Tomas Björkqvist från Väte. Han efterlyste skilda regler för stora och små företag beträffande ansvaret för personalen när den blir sjuk.
- Det är inte rimligt att jag både ska betala 80 procent av lönen när någon av mina anställda blir sjuk, och samtidigt göra den personens jobb själv. Inte heller att jag ska ansvara för rehabiliteringen om någon blir sjuk länge, menade Tomas Björkqvist.
Eskil Erlandsson hänvisade till alliansens reformer som sänkt sjuktalen i landet, och undvek eget ansvar genom att säga:
- Jag får ta med mig den här frågan till arbetsmarknadsminister Littorin.
Kommunalrådet och lantbrukaren, Lars Thomsson (C) upplyste om att folk i byggbranschen kringgår problemet genom att alla blir egenföretagare.
Men Tomas Björkqvist var inte nöjd med svaren.
- Ministern borde kunna ta på sig ansvaret att driva frågan. Och jag tvivlar på att alla som är anställda inom min bransch vill bli egenföretagare.

Gårdsförsäljning
Vinodlaren Lauri Pappinen ville veta vad ministern gör för att gårdsförsäljning av alkohol ska bli möjlig.
- En miniutredning ska ge svar på hur, inte om, gårdsförsäljning ska bli möjlig, vilket jag tror att det är, samtidigt som monopolet behålls. Gården kan till exempel vara en filial till Systembolaget.

Reformer och vision
Förutom att svara på frågor berättade jordbruksministern om politiska reformer som genomförts för att underlätta för lantbrukare och andra småföretagare.
Han pläderade också för visionen om Sverige som det nya matlandet som han sått fröna till, och lyfte fram lantbruket som en framtidsbransch.
"Sverige - det nya matlandet" ingår i regeringens landsbygdstrategi. Till år 2020 tror man bland annat att satsningen har genererat 10 000 nya jobb och fördubblat livsmedelsexporten till 100 miljarder kronor.
Detta genom fokus på de fem områdena offentlig mat, turism och matupplevelser, förädlad mat och ökad export, primärproduktion av mat samt fler förstklassiga restauranger.

Enorma möjligheter
- Gotland har mer eller mindre obegränsade möjligheter att få en stor del av det här, menade Eskil Erlandsson och sa att under åren 2004 till 2008 blev det 52 procent fler företag på den gotländska landsbygden och antalet övernattningar ökade med 55 procent.
Kommer visionen att leva vidare om det blir regeringsskifte i höst?
- Jag förutsätter att alla är intresserade av att fortsätta, men det får man ju se då. Kommunisterna nämner ju inte lantbruket till exempel.
Hur vill du förbättra den offentliga maten, som är en kommunal angelägenhet?
- Vi kan hjälpa offentligheten att börja ställa krav på maten, vi ger miljörådet pengar till att hjälpa kommuner och leverantörer med detta. Och Centerpartiet har tagit fram en handbok i hur man ställer krav i offentlig upphandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!