Enligt Magnus Olsson har förfrågningarna aldrig varit så många som nu, från verksamheter som vill etablera sig i centrala Visby och klassiska handelsområden som Östercentrum och längs Adelsgatan.
– Det finns ett så pass stort intresse att vi skulle kunna ha året runt-verksamheter i varje ledig lokal, säger han.
Ändå – något som Magnus Olsson är först med att konstatera – kan gator som Adelsgatan tyckas ödsliga med tomma lokaler och skyltfönster täckta med papp.
– Rent krasst är det så att Gotland har en säsongsekonomi. Även om säsongen kunnat förlängas på senare tid, så har handlare och andra med verksamheter i Visby innerstad månaderna maj till och med september på sig att tjäna in sina pengar.
Och utmaningarna har varit flera. Som den beryktade butiksdöden i och med att handeln på nätet vuxit explosionsartat på kort tid. På senare tid har pandemins restriktioner påverkat många näringsidkare negativt, inte minst året runt-företagen, förklarar Magnus Olsson:
– 2020 blev ju bättre än man befarade, men först när sommarsäsongen drog igång. Det är nog också lätt att tro att 2021 var ett bra år. Det var en bra sommar, men både första kvartalet och inte minst det sista tog hårt på många av butikerna och restaurangerna.
Magnus Olsson vill understryka att det som han sagt inte är någon kritik mot restriktioner, eller hur lokala myndigheter hanterat pandemin gentemot näringen. Han menar snarare att exempelvis Region Gotlands arbetssätt varit proaktivt.
– Man har varit med från dag ett för att försöka lindra effekterna av pandemin, och nationellt lyfts samverkan mellan myndigheterna och näringen fram som ett exempel på när det kan fungera bra.
Inför den här sommaren har regionen bland annat halverat avgiften för uteserveringarna. Ett annat exempel är att man helt slopat kostnaden för den alkoholutbildning som krögarna måste skicka sina anställda på.
– Det finns en tradition av att gå igenom och klara kriser på Gotland. Det är korta ledtider och man tar sig vidare på något sätt – tillsammans. Företagarna här är överlevare, mycket tack vare att man hittar andra vägar, säger Magnus Olsson.
Adelsgatans förändring bara de senaste två-tre åren går i linje med den utveckling som är och den riktning som handeln måste ta för att hänga med, fortsätter han:
– Dels så har man sett att folk vill ha det här genuina och småskaliga, som en ostaffär, en saluhall, ett bageri. Dels så tror jag att det behövs en mix på en gata som Adelsgatan, vilket man får med restauranger och andra typer av verksamheter.
En av nykomlingarna på det klassiska stråket är Gotlands chokladfabrik, som placerat sig mitt på Adelsgatan. Ägaren och chokladmakaren Théo Ghnassia har bara bott på ön i två år och har inga större referenser.
– Men många har sagt att Adelsgatan ändrats en hel del. Att det är mer kvalitetsbutiker nu än för några år sedan, säger han.
Charlotte Österholm på Systrarna Malmgrens tycker att den ökande mängden restauranger gör att Adelsgatan börjat blomstra under kvällstid.
– Vi får se vad man kan göra, men det finns lite tankar på att ha mer kvällsöppet i butiken med tanke på att det är mycket mer levande här nu. Men just nu är det fortfarande ganska lugnt, det är ju runt påsk eller strax efter som det börjar vakna till liv här. Så är det ju, säger hon.