I juni i år kom personalen på Solbergabadet i Visby på två män i herrarnas omklädningsrum som hade oralsex i bastun. Den ena mannen försvann snabbt från platsen, men den andra förra veckan dömdes till 1 000 kronor i dagsböter för förargelseväckande beteende.
– Det är såklart nolltolerans på det, säger Pär Gustavsson, fritidschef på regionen, och menar att det som inträffade var en exceptionell händelse.
Han har aldrig tidigare hört talas om liknande, och menar att alla ska känna sig trygga på öns badhus. För personalen handlar det också om deras arbetsmiljö.
Personalen, just nu fyra kvinnliga anställda, driver Solbergabadet och ansvarar för tillsynen av badgästerna.
– Vi ska se till att man känner sig trygg som besökare och att det känns fräscht, säger Pär Gustavsson och berättar att man kan förvänta sig att någon i personalen tittar till duschar, bastun och omklädningsrum även på herrarnas avdelning.
Herrbastun på Solberga har tidigare orsakat rubriker. För några år sedan fick personal tillkalla polis, sedan två äldre män en vardagskväll vägrat lämna bastun inför stängningsdags. Att dåvarande rikspolischef Dan Eliasson just den kvällen följde med polispatrullen, och stormade in i bastun, gav historien extra eko.
När skolan hyrt badet har elevernas agerande i bastun tvingat personalen att agera.
– Det var elever som hade hällt flytande tvål på aggregatet, säger Pär Gustavsson och berättar att ungdomar också täppt till duscharnas golvbrunnar, för att med tvål och vatten åka rutschkana på det kaklade golvet.
Efter det har behållarna med flytande tvål tagits bort. Även vid allmänhetens bad har bastuaggregatet orsakat rökutveckling, då fick de badande omgående kliva ur bassängen och insvepta i lånade handdukar gå ut på gatan.
– Man blir ju arg och förbannad. Det påverkar alla och vi fick stänga resten av den dagen på grund av rökutvecklingen, säger Hanna Nyberg, teamledare på Solbergabadet.
Just våtutrymmet har i anläggningar på fastlandet varit extra olycksdrabbat, på grund av hala golv.
– Vi är regelbundet nere och kollar, det ska vara fräscht och vi ska se till att det inte händer något. Alla ska känna sig trygga att vi finns, säger Hanna Nyberg.
Hon berättar om den kampanj som nu har dragits i gång, för att besökarna ska duscha inte bara efter badandet utan också innan.
– Vi ska inte vara några poliser som står och pekar. Men det slarvas över lag, i alla åldrar, och det är viktigt att man duschar innan så att vattnet i bassängen förblir fräscht, säger hon och menar att smuts på kroppen inte bara är ohygieniskt utan också binder mer klordoft.
Den här veckan är intensiv i öns badhus, med extra öppettider och aktiviteter i Hemse, på Solberga, och vid badet i Kustparken i Fårösund.
– Det är mycket tryck på bad och lek under de tiderna. Vi jobbar på en arbetsplats dit folk kommer på sin fritid och det känns jätteroligt att vi är en del av deras fritidssysselsättning, säger Hanna Nyberg.
Ett nytt badhus i Visby planeras stå klart under 2026. Pär Gustavsson konstaterar att många fler skulle kunna besöka öns badhus redan nu.
– Vi planerar sportlovsaktiviteter under veckan, bland annat med disco i Visby och hinderbana i Hemsebadet. Att bada är en utmärkt form av motion och på badhusen ska alla känna sig trygga, säger han.