Under förra veckan rapporterades att det vissa dagar råder kaos i matsalen på Wisbygymnasiet när många elever vill äta lunch samtidigt och att köerna ibland når långt ut på parkeringen. I fredags var smittskyddsläkare Maria Amér på plats för att själv se hur skolan klarar att minska risken för smittspridning.
– Jag kunde konstatera att mycket var gediget och genomtänkt gjort, sedan finns saker man behöver skruva på. Det var första veckan alla elever var på plats och hade ordinarie tider. Då märker man i schemat att det här blev inte så bra och så här funkar det bättre, säger Maria Amér.
Enligt uppgift till Gotlands Tidningar är det fortsatt kaos även den här veckan och eleverna hinner inte alltid äta lunch för att kön är så lång till matsalen. Det finns också en oro bland eleverna att skolan kommer att stänga igen för att det är så rörigt.
Tycker du att det är ett fortsatt problem? Behövs fler åtgärder och i så fall vilka?
– Jag tror att man genom att se över flödena kan komma ganska långt, hur man utnyttjar matsalen på bästa sätt för att undvika trängsel. Lokalerna har ju den storleken de har och då får man se till att utnyttja dem så bra som möjligt. Jag kommer fortsätta ha kontakt med Wisbygymnasiet och ska vara med på en arbetsplatsträff, APT, med lärarna nästa vecka.
Kommer det att räcka eller är matsalen helt enkelt för liten?
– Vi får se hur långt man kommer med de här åtgärderna, så får vi se om vi behöver göra något ytterligare.
Hur länge får det vara "stökigt" innan man måste göra något mer drastiskt?
– Det är nog ett arbete som man måste göra ett tag för att se hur blir man tydlig med hur klasserna kommer till matsalen och så vidare.
Tycker du att det vore bättre om gymnasieskolan fortsätter att jobba på distans?
– Det ska absolut finnas möjlighet att jobba på distans om det finns situationer där det behövs under en period, men det är också oerhört viktigt att de här årsgrupperna får den undervisning som de behöver.
Kan du ta beslut att skolan ska stängas?
– Folkhälsomyndigheten har presenterat vilka åtgärder som kan behövas för att hantera pandemin vid lokala utbrott. Om det skulle bli problem på en skola så kan vi i samråd med Folkhälsomyndigheten besluta att den här skolan eller de här klasserna måste ha distansundervisning under en period tills man har löst problemet.