Pizzafredags med Oskar Montano

Efter vistelser i italien, flera pizzaresor och ett möte i ett matlagningsprogram, öppnade Oskar Montano sin första hyllade pizzeria. Sedan dess har hans kokbok kommit ut och en restaurang har öppnats i Visby.

"Jag var här och körde hela sommaren och i höst har jag inte varit här så mycket", säger Oskar Montano, som lämnar över pizzabakandet till delägaren Lorenzo Palladino under Visbys lågsäsong. I bakgrunden står Anders Östblom, som Oskar Montano startade pizzerian 800 grader med i Stockholm.

"Jag var här och körde hela sommaren och i höst har jag inte varit här så mycket", säger Oskar Montano, som lämnar över pizzabakandet till delägaren Lorenzo Palladino under Visbys lågsäsong. I bakgrunden står Anders Östblom, som Oskar Montano startade pizzerian 800 grader med i Stockholm.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-04-01 11:45

– När vi satte igång var det ingen som tog pizza seriöst, säger Oskar Montano som står med kollegorna Anders Östblom och Lorenzo Palladino på pizzarestaurangen 800 grader i Visby.

undefined
Pizzabagarna Oskar Montano, Lorenzo Palladino och Anders Östblom. De säger att de äter pizza varje dag utan att tröttna på det.

Alla tre tar pizzabakandet seriöst och vill använda bra råvaror, med långjästa degar och förfinade tekniker för den perfekta pizzan. 

– Vi har blandat tekniker och utvecklat vår egen stil, man ska kunna ta upp en slice med handen som ska vara saftig och lite krispig, säger Oskar och sammanfattar det med att det ska vara gott.

Han visste sedan länge vad han ville göra, även om han jobbade med något annat.

– Jag ville hålla på med mat och så blev det pizza, det tilltalar alla, säger Oskar som har testat och bakat olika stilar av pizzor, från tjockare grandma pies till tunnare Margherita.

Men innan dess var han med och startade den svenska street-foodrörelsen.

– Jag har bott i Rom en del och när jag kom tillbaka till Stockholm fanns det ingen streetfood. Så jag köpte en grill på Blocket och ekologiskt kött från en vän och ställde mig och grillade burgare. Det fanns inga tillstånd eller platser på den tiden, men jag körde på ändå, säger Oskar, som gjorde manifestationer och skrev debattinlägg samtidigt som han hade sitt mobila stekbord på gatan.

– Det banade vägen för foodtrucks, men det var innan pizzan drog igång, säger han.

Matlagningsintresset ledde honom till att vara med i realityprogrammet "Sveriges mästerkock 2014". Oskar jobbade då med tv-produktioner och en annan deltagare var Anders som jobbade i reklambranschen.

undefined
"Vi visste vad vi ville ha gjort, men inte hur man gjorde det", säger pizzabagaren Anders Östblom som är medgrundare till finpizzeriorna.

– Jag åkte ut först, Anders höll sig kvar längre, sammanfattar Oskar. 

Även om de inte var med till slutet av programmet, så var det början på något annat. De började baka pizza hemma hos varandra och nördade ner sig i ingredienser, deghantering och temperaturer. Två år senare öppnade de sin populära pizzarestaurang.

– Vi gjorde 110 degar och tänkte att det skulle räcka hela helgen, men det tog slut på några timmar. På den vägen är det, säger Oskar som tillsammans med Anders öppnade ännu ett ställe i Stockholm och senast ett i Visby.

De hade båda varit på Gotland tidigare, hos vänner och kollegor med lantställen i Klintehamn, Lergrav och Fårösund. De har även gotländsk personal på sina pizzerior i Stockholm. Anders bakar oftast i Vasastan och Oskar på Södermalm. 

– Det är ett hantverk och att stå som vi gör, med hundratals per kväll, kräver sin person, säger Anders.

undefined
"Jag var här och körde hela sommaren och i höst har jag inte varit här så mycket", säger Oskar Montano, som lämnar över pizzabakandet till delägaren Lorenzo Palladino under Visbys lågsäsong. I bakgrunden står Anders Östblom, som Oskar Montano startade pizzerian 800 grader med i Stockholm.

I Visby är det den romerska delägaren Lorenzo som står vid pizzaugnen. Han kom till Gotland för att starta upp pizzeriorna Mille Lire, blev kvar på ön och är nu på 800 grader. Oskar träffade honom, och flera andra italienare, när de såg en tv-sänd fotbollsmatch i somras.

– Man kommer från Stockholm till Visby och träffar åtta pizzabagare från Rom, säger Oskar som också har en personlig koppling till den italienska staden.

Hans morfar är från Rom och det är även därifrån Oskars största pizzainspirationer kommer. I sin kokbok "Pizza Wizard" står det även att hans kärleksaffär till mat började där och han beskriver de romerska pizzorna som tunna, krispiga och puristiska. Han har även hämtat inspiration från den napolitanska pizzakulturen, där långjästa degar bakas i ugnar på 450 grader i 60 till 90 sekunder.

– Det har blivit en hype i Sverige där alla ska ha napolitansk pizza. Folk köper ugnar och bygger egna i sina trädgårdar. Innan tänkte folk att det bara är pizza, inte att det är ett hantverk som börjar 48 timmar innan man beställer en, säger Oskar.

undefined
"Det finns olika pizzastilar i olika länder", säger Oskar Montano slänger upp en rund pizzabotten i restaurangköket på 800 grader i Visby. Med influenser från Italien och USA har de utvecklat sin egen stil på pizza.

Hans, Anders och Lorenzos pizza har influenser från Italien, men även från USA. I sin bok skriver Oskar att det var italienarna som uppfann pizzan, men att det var amerikanarna som kom på hur den skulle ätas. Under sina så kallade pizzapilgrimsresor har han besökt omtalade pizzaställen.

– I New York kan man stå i kö till ett ställe samtidigt som man står på väntlistan på ett annat ställe. När vi var där var vi så mätta för att köpte pizza hela tiden, säger Oskar som var där med Anders.

I USA är det främst uppskurna pizzabitar som säljs och 800 grader hade samma koncept när de öppnade på Adelsgatan förra året.

– I somras körde vi slice här, det är bra när det är fullt med folk och mycket trafik. När säsongen tog slut körde vi vanliga runda pizzor, det känns som att gotlänningar gillar runda pizzor mer än slice, säger Oskar.

undefined
Rund pizza med buffelmozzarella och basilikablad från 800 grader. Trots namnet på pizzerian så är ungstemperaturen ungefär hälften så varm när de bakar, runt 400 grader.

En dag i juli kunde de sälja 500 slice, men häromdagen sålde de bara fem pizzor. Ändå vill de ha kvällsöppet året runt och hoppas att det kommer fler gäster när de har fått upp en skylt och syns mer. Efter snart en helårssäsong på Gotland har de fått anpassa pizzadegarna till rumstemperaturen i lokalen, men även till det lokala mjölet och det kalkrika vattnet.

– I New York säger de att "the water makes all the difference" och att det gör pizzan krispigare och det blir den här i Visby också, säger Oskar.

undefined
Pizza rossa på plåt. Oskar montanos favoritpizza som kan bakas i hemmaugn.

PIZZA ROSSA HEMMA PÅ PLÅT

1 kalljäst deg

3 msk olivolja + att ringla över

400 g tomatsås

1 nypa torkad oregano

240 g buffelmozzarella alternativt stracciatella och basilikablad eller eventuellt sardeller

PREPPA

1. Ta ut degen 1–2 timmar innan du ska baka.

2. Sätt ugnen på max med över- och undervärme.

3. Lägg degen på mjölat bakbord och baka ut med pianoteknik. Vänd och fortsätt trycka ut degen på samma sätt tills degen är nästan lika stor som plåten.

BAKA UT

4. Olja in plåten med 3 msk olivolja. Lyft försiktigt upp degen och skaka av överblivet mjöl och placera den på plåten. Om det är en så kallad grandmadeg låter du den jäsa 1 timme ovanpå spisen, annars räcker det med 10 minuter.

5. Se till att degen når ut fint i kanterna.

6. Sprid ut tomatsåsen jämnt över degen, strö över oregano och ringla över ordentligt med olivolja.

GRÄDDA

7. Grädda pizzan direkt på bottnen av ugnen. Vänd plåten efter 6 minuter så att andra sidan kommer innerst. Efter totalt cirka 10 minuter kollar du så att degen är gyllenbrun under utan att brännas. Om inte kör du några minuter till. Flytta den till mitt i ugnen och grädda den cirka 2 minuter eller längre, tills den fått rejält med färg och ovansidan också är färdig.

8. Ta ut och ringla över olivolja. Toppa med buffelmozzarellan, stracciatellan, basilikan eller sardeller.

Källa: Kokboken "Pizza wizard" av Oskar Montano

Tips för hemmapizzabak

Börja baka pizzan i tid, inte samma dag utan med bättre framförhållning, ett dygn eller två, så att degen kan långjäsa i kylskåp.

I en vanlig ugn kan det vara bra att använda pizzastål som man bakar pizzan på. Man måste oftast anpassa degen med mer vatten för en hemmaugn, som har maxtemperatur på 275 grader.

För vedeldade ugnar vill man elda på ganska hårt och utmaningen blir att få bra värme underifrån. Om man har en bra pizzaugn kan man ha mellan 350 och 400 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!