Högt tryck på psykiatriska öppenvårdsmottagningen

Under sommaren har det varit extra högt tryck på psykiatrin i Visby med nästintill fullbelagt hela perioden. Ovanligt, säger enhetschefen.

Det har varit hårt tryck på psykiatriska öppenvårdsmottagningen i sommar.

Det har varit hårt tryck på psykiatriska öppenvårdsmottagningen i sommar.

Foto: Isabell Höjman/TT

Visby2022-08-11 07:02

Av någon anledning har ovanligt många sökt hjälp hos psykiatrin under sommaren, och på avdelningarna med heldygnsvård har platserna varit i princip fullbelagda hela perioden.

Thomas Lindberg är enhetschef och har under perioder i sommar även varit tillförordnad verksamhetschef:

– Jag vet inte om vi någon gång använt precis alla platser, men det har varit på gränsen hela sommaren, och det är inte som det brukar.

Vad det beror på kan han inte svara på, men tror inte att det enbart hänger ihop med att det är sommartid.

– Det var nog en ökning redan innan sommaren, säger han.

På beroendemottagningen finns platser för patienter som inte är i behov av medicinsk kontroll. För de med väldigt svår och farlig abstinens är det bättre att vara på lasarettet, enligt Thomas Lindberg.

– Men patienter som är här av psykiatriska skäl och samtidig beroendeproblematik delar vi inte upp från de som är här av enbart psykiatriska skäl. Psykiatrisk samsjuklighet är väldigt vanlig för beroendepatienterna.

På många håll är personalbrist ett stort problem, och även om det varit tufft så har det ändå löst sig enligt enhetschefen. 

– Vi har klarat oss, men vissa dagar och veckor har det varit svårt med bemanningen och då har många fått jobba mycket övertid. Det är inte så ovanligt att bemanningsläget blir ansträngt sommartid. Det räcker med att några blir sjuka och det blir kännbart direkt. 

Läsare har hört av sig till GT och berättat att de inte fått hjälp med inläggning när de sökt hjälp för sitt missbruk. Men enligt Thomas Lindberg beror det inte på att det varit fullbelagt.

– Det är alltid flera saker som avgör om man blir inlagd eller inte. Det har att göra med medicinska bedömningar. Må vara att vi kan bli mer restriktiva med inläggningar när det är väldigt ont om platser. Med många platser till förfogande kan vi ibland ta in någon för säkerhets skull, men det går inte när det är tajtare på avdelningarna.

Men alla som behövts läggas in för akut vård har blivit det, menar han.

– Prioriteringarna inom vården blir alltid tuffare när trycket ökar. Det är inga konstigheter. Det vi märkt är att vi inte kunnat ha kvar patienter lika länge som när vi har platser till förfogande. Men det är egentligen inte dåligt eftersom själva vistelsen på avdelning inte alltid är så terapeutisk. Så det kan finnas ett värde också i att göra vistelsen så kort som möjligt.

Psykiatrin på Korpen i Visby har klarat sommaren okej, även om det varit tufft med bemanningen vissa dagar.
Psykiatrin på Korpen i Visby har klarat sommaren okej, även om det varit tufft med bemanningen vissa dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!