I februari 1931 avled konsul Otto Åkerman, 75 år gammal. Han testamenterade nästan en och en halv miljon kronor till sin barndomsstad Visby, vilket var en enorm summa på den tiden.
En del av pengarna gick till att bygga ”Stiftelsen Konsul Otto Åkermans hem för pauvres honteux”, i folkmun kallat Åkermanska. Fastigheten ovanför hamnen och Palissaderna fungerade som äldreboende ända fram till år 2013, då Region Gotland sålde hemmet till det privata bolaget Kuststaden som i juli 2018 lämnade in en ansökan om bygglov för om- och tillbyggnad. För ett år sedan blev bygglovet klart och just nu bygger Arriba om äldreboendet med bostadsrätter.
Intresset har varit mycket stort och allt, totalt 54 lägenheter, är redan sålda.
– Försäljningen har gått jättebra. Bostadsrättsföreningen gick först ut till de som bott i lägenheterna, som fick första tjing att köpa, säger Harun Mustafa på Fastighetsbyrån och berättar att det därefter återstod närmare 20 lägenheter som han sålt på öppna marknaden.
Priset varierar från en och en halv miljon kronor upp till fyra miljoner, beroende på läge och standard.
– Vissa av lägenheterna har fantastisk havsutsikt, andra är in mot gården. Läget är fantastiskt och det är ett historiskt boende som många vill bo i, säger Harun Mustafa och konstaterar att intresset för de exklusiva lägenheterna i parkområdet i Palissaderna har varit mycket stort.
De som har bott i det som varit hyreslägenheter har möjlighet att bo kvar, i befintlig standard som de haft tidigare och fortsätta vara hyresgäster, men har under byggtiden fått ersättningslägenheter på Gråbo.
– Det är tio till tolv som har besittningsrätt och som självklart vill bo kvar, säger Peter Ringgaard, platschef för Arriba.
Sedan januari har om- och tillbyggnationerna pågått, och under tiden har flera oväntade fynd gjorts. Bland annat murade kalkstensväggar i det före detta tillagningsköket.
– De är från år 1700, två år efter att de bombade sönder Visborgs slott, säger Peter Ringgaard och berättar att de äldsta delarna nu blir kvar, inmurade i den nya konstruktionen.
Kanske ännu mer oväntade är fynden av dagstidningar, instoppade i väggarna under en ombyggnation 1942 – mitt under brinnande andra världskrig. Tyska trupper, brittiska förluster till sjöss, och rysk stormeld är stort uppslagna nyheter i ett gulnat nummer av den nationalistiska och pronazistiska Dagsposten.
Intill en spis på andra våningen i ett av husen gjordes ett tredje fynd.
– Där hittade vi en flaskpost från en snickare år 1902, som lagt in ett finare golv, säger Peter Ringgaard och berättar att det brevet med namn på de som var med kommer att ramas in och pryda en vägg när bygget är färdigt, och att en ny tidskapsel istället ska muras in i fastigheten.
För Arriba innebär bygget ett av de större entreprenadjobben just nu, med ett 20-tal snickare, elektriker och VVS-montörer på plats. Befintliga vindsvåningar ska öppnas upp med altaner och fönsterkupor, med milsvidd utsikt över hamnen, kryssningskajen och bort mot Högklint.
– Det är fantastiskt fint, med parken och ett vattenfall, och man går ner till färjorna på fem minuter, säger Peter Ringgaard.
Men att kombinera gammalt och nytt ställer också krav.
– Mycket ska lösas på plats, tillsammans med arkitekt och konstruktör. Det är kul när det blir bra, och det ser vi till att det blir, säger snickaren Joachim Jakobsson.
Inflyttning är planerad sista augusti nästa år.