För många är det första chansen till lön och arbetslivserfarenhet. Förhoppningsvis blir flera av dem intresserade av att jobba vidare inom ”bristområdena” vård och omsorg.
Parallellt får de äldre en mer aktiv vardag med roliga aktiviteter och människor möts över generationsgränserna.
Detta är företaget Ung Omsorgs mission och verksamhet. Nu har man skrivit kontrakt med socialförvaltningen på Gotland.
– Målet är att ett 70-tal ungdomar ska anställas. De kommer att delas in i nio olika team, som regelbundet besöker sex olika äldreboenden i Visby, berättar Hanna Lundvall, uppstartsansvarig för Ung Omsorgs verksamhet på ön.
Till att börja med är det alltså Visby som gäller. Men ”om samarbetet påvisar goda effekter kan det komma att utökas”, skriver regionen på sin hemsida.
Ung Omsorg är redan aktiva på drygt 350 svenska äldreboenden och har omkring 3 000 yngre kopplade till sig, runt om i riket.
Även på Gotland verkar intresset vara stort.
– Jag har ringt runt till rektorerna i Visby och sedan har vi fått besöka många skolor för att presentera oss. Nästan 300 högstadieelever skrev upp sig direkt och över 100 på gymnasiet, berättar Hanna Lundvall.
Efter det har fler tillkommit via företagets hemsida, så totalt finns långt över 400 preliminära ansökningar.
Inom kort ska dessa kontaktas av Ung Omsorg. Sedan följer ett anställningsförfarande och så småningom utbildningsträffar med de omkring 70 utvalda.
Målet är att vara igång den första maj, på äldreboendena Pjäsen, Fältgatan, Solrosen, Terra Nova, Regementsgatan och Gotlands sjukhem.
Men vad är då själva jobbet?
Även om ett delmål är att få fler intresserade av omsorgen, så ska de unga inte avlasta den personal som arbetar på boendena. Det här handlar om social samvaro och att ”sätta guldkant” på vardagen för de äldre.
– Vi försöker anpassa aktiviteterna efter säsong. Det kan vara promenader, spela boule, bingo, fika, frågesport eller att baka tillsammans. Sällskapsspel brukar också vara populärt, eller bara högläsning ur dagens tidning.
Avtalet gäller ett år till att börja med, vilket kostar regionen 1,3 miljoner kronor. Det finns, som påtalat, flera potentiella vinster att göra på den investeringen.
– Det känns fantastiskt att vi etablerar oss på Gotland! De här unga kommer göra stor skillnad för de äldre, summerar Hanna Lundvall.