Så kallade katastrofövningar där man testar räddnings- och beredskapsorganisationen på ön har vi sett allt fler av de sista åren, bland annat på flygplatsen. Vid fredagens övning deltog närmare 100 personer från olika instanser.
Scenariot var att Destination Gotlands färja M/S Visby tio minuter innan ankomst till Visby kolliderar med ett annat större fartyg som kör in i Visbys högra sida. En krock som kastar om Gotlandsfärjan så pass att drygt 30 passagerare ramlar och skadar sig ombord.
Vilket troligen skulle vara lågt räknat om olyckan inträffade en högsommardag med fullbokad färja och 1 650 passagerare ombord.
– I det här scenariot får vi faktiskt väldigt få skadade jämfört med om det handlade om en fullsatt färja, det hade blivit ett helt annat arbete. Men vi måste börja småskaligt, säger Region Gotlands beredskapschef Rikard von Zweigbergk, som deltar i övningen.
Färjan kan trots skadorna på skrovet ta sig in till hamnen för egen maskin, dit räddningstjänst och flera ambulanser skickas – som en del i övningen.
– Det är alltid nyttigt att öva, speciellt sådant vi i inte gör till vardags. Här får vi chans att öva ihop med räddningsorganisationen på land. Vi övar ju varje vecka själva på fartygen, men då är det i regel bara ihop med sjöräddningen, säger M/S Visbys befälhavare Mattias Elisson, som minuterna innan informerat alla ombord genom högtalaren att krocken inträffat och vad besättningen gör nu.
Fartyget har just kommit in till kaj och lagt till. Via landgången springer ambulanspersonal ombord för att ta hand om skadade och via bildäck tar sig räddningstjänsten ombord med sina fordon.
– Hade olyckan skett längre ut till havs blir det ett helt annat scenario. Men med tio minuter till ankomst och fartyget än så länge går att köra tar vi oss in till kaj eftersom vi kan få så mycket mer hjälp när vi är förtöjda, säger Mattias Elisson.
I övningen deltar förutom DG:s besättning med uppemot 40 personer även räddningstjänstens Visbystyrka, ambulanspersonal med två ambulanser samt ett antal läkare och övriga observatörer.
Som regel finns alltid en så kallad samaritgrupp i fartygsbesättningarna, personer som har sjukvårdsutbildning. Uppe i restaurangtorget har besättningen ombord samlat alla de skadade. Och synen som möter räddningspersonalen har byggts upp som ett kaos med blodiga passagerare som ligger på golvet, medan en del är chockade och springer runt som yra höns.
– Alla har tilldelats en skada, själv spelar jag en förvirrad person, berättar Meja Olin, en av drygt 30 elever från Wisbygymnasiets vårdprogram, som ställde upp som skadad passagerare.
Det första momentet handlar om att skapa sig en lägesbild av hur många skadade som finns och hur svårt skadade de är.
– Jämfört med vad vi själva brukar öva på varje vecka får vi här chans att öva med ett större antal skadade. I det här fallet hålls de svårt skadade personerna kvar på fartyget medan de lindrigt skadade tas till ankomsthallen, säger Daniel Pantzarfelt, säkerhets- och trafikchef på Destination Gotland.
Fredagens övning sammanföll med årets Krisberedskapsvecka som arrangeras av MSB, men är inte en direkt del av veckans program. Beredskapschef Rikard von Zweigbergk säger dock att målet är att kunna ha övningar av den här kalibern oftare.