"Hunddagis" står det på en stor skylt vid vägen mot Hästnäs. Men inte en kotte syns, det är tyst och stilla. Vi rundar det gulputsade huset. Ovanför ängarna möts vi av ett staket där mängder av koppel hänger prydligt på rad.
På andra sidan grinden vänds 53 par ögon nyfiket mot besökarna. 53 hundar av alla de slag, stora som små, vimlar runt benen på dagisföreståndarna Anna Dahlström Danneker och Urban Dahlström.
Det är fortfarande tyst och stilla.
Trots främmande som tar sig in på ägorna är det inte en enda hund som skäller. Förväntansfullt sträcker de fram nosarna mot besökarna för att hälsa och få en smula uppmärksamhet. Men ingen hoppar eller skäller.
- Det här är Gotlands enda diktatur brukar vi skoja om, säger Anna Dahlström Danneker.
- Hundarna har lärt sig att vi har 0-tolerans för skall. Det gäller att läsa hundarnas signaler och sätta tydliga riktlinjer och gränser, man får inte förmänskliga dem.
Anna förklarar att det handlar om att läsa av hundens beteende och vad den är på väg att ta sig för, och markera direkt om det inte är okej.
- Vi tolererar till exempel inte att hundarna testar rangordning här, det gör bara situationen stressad. Och det är jag och Urban som är ledarna här och bestämmer reglerna.
Visby hunddagis startade 2004 på Terra Nova. Sedan april 2005 har verksamheten funnits vid Hästnäs. Sedan Urban slutade sitt förra arbete i januari förra året är hundarna heltidssyssla för familjen.
Förutom att ta hand om hundar dagtid medan matte eller husse jobbar finns även ett hundhotell med tolv rum. Här kan man också få ha sin hund om man arbetar på kvällen och hämta ut den med egen nyckel, eftersom den ordinarie hämtningstiden slutar klockan 18.
- Det är nästan alltid fullt på hotellet. På dagiset har vi 19 hundar inskrivna på heltid och 65 på halvtid, och på väntelistan finns ytterligare omkring 15 hundar. I vårt register har vi 450 hundar, säger Anna.
DET UNIKA MED detta hunddagis är att så många hundar håller ihop i en enda stor flock hela dagarna, med Anna och Urban ständigt närvarande. Det fungerar tack vare att man här sätter hundarna och deras behov i främsta rummet.
Många liknande verksamheter har hundarna i flockar om max tio, eller separerade från varandra. Så Visby hunddagis har blivit något av ett studieobjekt för andra.
Man utgår ifrån att hundar har roligt och mår bra tillsammans. Och när man ser dem förstår man att det stämmer. De har runt 12 000 kvadratmeter stängslade hagar att tumla runt i, och aldrig blir det bråk. Lite smågnabb kanske någon gång ibland, men det räcker med en tillsägning från "ledarna" för att det ska lugna sig.
- Det bygger på att vi tar emot hundar som är socialt välfungerande, förklarar Anna.
- Och mycket försvinner vid grinden, så att säga. När matte och husse försvinner är det våra regler som gäller. Och precis som barn kan vissa hundar vara lite ledsna över att skiljas, men det går över så fort "hemmaflocken" har gått.
Det är mycket som påminner om ett dagis för människobarn. Man börjar med inskolning då hunden först besöker dagiset tillsammans med matte eller husse. Sedan får hunden prova själv i en halv dag. Fungerar det bra får den sedan sitt schema. Ibland kan det behövas ytterligare någon halvdag för att vänja sig.
Kärleken finns framför allt i hemmet. "Dagisfröknarna" är naturligtvis kärleksfulla, men deras roll är framför allt att ge vägledning och riktlinjer och se till så att det sociala spelet fungerar. Rutinerna är fasta. Emellanåt har man "kvartssamtal" med hundägarna.
- Hundarna är inte här för vår skull, men vi finns för dem. Och vi kastar aldrig pinnar när vi är ute, det skulle vara som att kasta in en godisklubba i ett klassrum. Men visst får de leka med pinnar som de själva hittar, förklarar Anna.
Hanhundar får inte trakassera tikar. Det finns möjlighet att gå undan om till exempel en tik är på väg att börja löpa. Under löpperioden är det dock lugnast att de stannar hemma.
Större delen av dagen tillbringas utomhus. Men mellan 11 och 13 vilar alla inomhus. Då snarkar alla djur ljudligt, enligt Anna. Hon och Urban kan naturligtvis namnen på alla hundarna, men inte alltid på deras ägare.
- När länsveterinären nyligen gjorde en inspektion tillsammans med djurskyddshandläggare från länsstyrelsen var hon mäkta imponerad, enligt Anna.
Och förutom välfungerande hundar imponerar en sådan sak som att det i hagarna inte tycks finnas något hundbajs. Det skyfflas upp kontinuerligt. Och inomhus skuras det varje dag, inte minst med tanke på att minimera eventuell spridning av ohyra och sjukdomar.
DE ALLRA FLESTA hundarna är glada över att komma till dagiset eller ta in på hotellet. Och de blir lika glada när husse eller matte hämtar hem dem. När hämtningstiden närmar sig sitter de flesta vid grinden och tittar förväntansfullt mot parkeringen. Det märks direkt vilken hund som står på tur när "rätt" person kommer.
Det blir lite gruff utanför grinden, den "magiska gränsen", när en hund hämtas samtidigt som Gissur kommer för att ta in på hotellet medan matte Malin Lindqvist reser bort några dagar.
- Vi har använt hotellet i flera år. Gissur blir jätteglad när han märker att vi svänger in här. När jag hämtar hem honom är han utslagen i något dygn av att ha lekt och haft roligt här, berättar matte.
När hon lämnar över Gissurs lilla väska med mat och koppel har han redan sällat sig till de andra hundarna. Upptagen med att glatt hälsa och återupptäcka kompisarna och platsen har han inte tid att säga adjö. Här finns mental stimulans och fysisk aktivitet i överflöd.
ETT GÄNG HAR parkerat sig en liten trappa upp på förstukvisten till vilrummet. Härifrån har de bra utsikt över vad som händer på parkeringsplatsen.
- Vi brukar skämta om "hur många hundar får plats på trappan", ungefär som "hur många norrmän får plats i en folkvagn". Vi har nog räknat till 16 som mest hittills, skojar Anna.
- Det är annat än Jordbruksverkets riktlinjer som säger att en hund med över 65 centimeter i mankhöjd ska ha fem och en halv kvadratmeter.
Plötsligt blir Buddy extra livlig. Han har fått syn på matte Christina Björklund som kommer för att hämta sin ögonsten.
- Det här är Sveriges bästa ställe. Och för mig hade det varit svårt att ha Buddy utan ett dagis, han kan ju inte vara ensam hemma hela dagen.
När Kaisa Lindström anländer för att checka in Isa på hotellet passar lilla Hyss på att smita in på sitt rum. Efter en hel dags lek med flocken vill han in och vila en stund för sig själv.
- Vi har inrett det här med tanke på att hundarna ska bo så bra som möjligt, men visst händer det att de saknar husse och matte, säger Anna.
- Det här är ett kanonställe. Isa blir jätteglad av att komma hit, menar Kaisa Lindström.
- Men det kan vara bra att lämna med mattes tröja med den invanda doften.
Det blir åter ett hastigt avsked när Isa snabbt försvinner ut med ivrigt viftande svans.
- Hon är social och bryr sig inte om att säga hej då. Men det är bara positivt att hon inte ylar och gråter, då skulle man ju inte vilja lämna henne, förklarar Kaisa Lindström.
PÅ DAGISETS HEMSIDA förklaras filosofin bakom verksamheten. Man utgår ifrån att hunden är ett flockdjur som mår bra av att umgås med andra hundar, i stället för att förvaras i boxar med rastgård, åtskilda från varandra. Men det kan finnas individer som helst vill vara för sig själva, så det går också att ordna.
"Vi fixar det som hunden vill ha. Alla ska trivas", står det skrivet. Och den devisen tycks infriad.
Tio i topp på Gotland
Enligt Jordbruksverkets så kallade hundregister finns det 5 010 hundar på Gotland. I alla fall registrerade. 3 796 gotlänningar står som ägare till hundar.
1. Blandras, 1 222 ägare, 1 367 hundar
2. Labrador retriever, 194 ägare, 237 hundar
3. Schäfer, 163 ägare, 203 hundar
4. Bordercollie, 137 ägare, 183 hundar
5. Golden retriever, 136 ägare, 148 hundar
6. Jack Russel terrier, 111 ägare, 119 hundar
7. Tax, 98 ägare, 116 hundar
8. Chihuahua, 47 ägare, 82 hundar
9. Shetland sheepdog, 65 ägare, 82 hundar
10. Cocker spaniel, 67 ägare, 73 hundar
10. Engelsk springer spaniel, 55 ägare, 73 hundar
Fakta: Jordbruksverket