Det var redan i somras som regnvatten först började ta sig in genom taket på häktet i Visby.
– Det var vatten på golvet och färgen i taket släppte. Det var så omfattande att vi var tvungna att stänga den cellen, säger kriminalvårdschef Marita Olsson.
Under hösten och början på vintern tilltog problemen. Häktet i Visby har 14 ordinarie platser. Till följd av stora mängder regn och smältvatten kunde bara hälften av dessa nyttjas. Snarare kubikmeter än enstaka liter rann in genom flera hål i den platta konstruktionen i yttertaket.
– Här forsade det in vatten, säger skyddsombudet Jimmy Nyberg i korridoren och visar bilder i sin mobil.
Utanför cellernas blå järndörrar placerade personalen ut skurhinkar, med trasor och handdukar på golvet, för att samla upp allt regnvatten som trängde in. När mögel upptäcktes i lokalerna blev situationen ohållbar, för såväl personal som för de som ofrivilligt bodde i lokalerna.
– Det var ytligt svartmögel på någon vägg, och på kablage i taken, säger Marita Olsson och berättar att mätningar gjordes och att förhöjda värden konstaterades.
Hos personalen fanns en oro, stora problem fanns även i deras omklädningsrum där vatten läckte in genom taket. Skyddsombudet krävde akuta åtgärder. Ett gemensamt beslut togs tillsammans med arbetsgivaren att stänga häktet.
Marita Olsson säger att hon har full förståelse för de anställdas situation.
– Vi har varit generösa och om det funnits oro har man kunnat få gå till företagshälsovården, säger hon och berättar om både uppskattade och välbehövliga arbetsplatsträffar med det företag som skulle sanera lokalerna.
Att flytta klienterna till andra häkten på fastlandet har inneburit mycket planering. Kriminalvården har egna flygplan för transporter, någon fick också ta färjan från Visby.
För en vecka sedan kunde det omfattande arbetet med att sanera lokalerna påbörjas. Jimmy Nyberg är nöjd med det som hittills gjorts.
– Det känns bra tycker jag. Alla ser fram emot att det ska bli som vanligt igen. Vi trivs bäst med klienterna här, det är vårt grunduppdrag, säger han och berättar att tiden medan häktet står tomt utnyttjas till utbildning av personalen.
Taket har nu tätats, i en första etapp av fyra. Det gör att arbetet invändigt har kunnat påbörjas. Värst drabbade celler har fått ny golvbeklädnad och taket målat. Förhoppningen är att kunna öppna verksamheten och börja ta emot klienter från och med den 7 februari.
– Det är jätteviktigt att vi får ett fungerande häkte, med rätt antal platser. Nationellt behövs de här platserna, enligt de prognoser som gjorts, säger Marita Olsson och berättar om den täta dialog med polisen som ska lösa de situationer som kan uppstå under tiden häktet är stängt.
– Vi har en daglig rapportering mellan oss. Om någon häktas och tillhör kriminalvården kontaktar vi vår transportcentral, för transport till ett häkte på fastlandet.
Arbetena på taket kommer att fortsätta under året i de etapper som återstår. Jimmy Nyberg ser fram emot att få en vardag igen på häktet i Visby. Han har erfarenhet av att jobba på stora häkten på fastlandet, men trivs bäst med att jobba på Gotland och landets minsta verksamhetsområde. Utan klienter och intagna känns det dock lite tomt.
– Nu vill vi få tillbaka vår verksamhet och jobba med det vi skall, vi är anställda för att jobba med våra klienter och det är det vi vill, säger han.