På MC genom Kenya för att rädda liv

I slutet av augusti körde Jonas Sommar, verksamhetschef på Vårdcentralen Visborg, motorcykel genom Kenya för att där hjälpa till att minska mödradödligheten med hjälp av MC-ambulanser. "Ett otroligt äventyr", säger han.

 Totalt var det tio stycken svenskar som i slutet på augusti åkte till Kenya för att arbeta med Eezer-projektet.

Totalt var det tio stycken svenskar som i slutet på augusti åkte till Kenya för att arbeta med Eezer-projektet.

Foto: Jonas Sommar

Visby2019-10-22 07:31

43-åriga Jonas Sommar arbetar till vardags som psykolog och verksamhetschef på Vårdcentralen Visborg. Han har dock under en längre tid drömt om att köra motorcykel i Afrika, gärna i kombination med någon form av biståndsarbete, då han brinner för sjukvårds- och människorättsfrågor. 

Efter många års sparande blev drömmen slutligen sann i slutet av augusti, då han tillsammans med nio andra svenskar åkte till Kenya för att arbeta med livräddningsprojektet Eezer, vilket är hebreiska och betyder hjälpare.

– En bekant till mig var med och startade upp projektet, som har som syfte att minska mödradödligheten. Hela idén med Eezer är att bygga och placera ut billiga MC-ambulanser på den kenyanska landsbygden där det är långt till närmaste läkarstation, berättar Jonas Sommar.

Syftet med resan var att placera ut ytterligare en MC-ambulans samt att följa upp de sedan tidigare utplacerade ekipagen. Jonas berättar att kulturkrocken blev uppenbar omgående efter att man landat i den kenyanska huvudstaden Nairobi.

– Först blev det en chock när vi skulle hämta ut våra hyr-motorcyklar och det tog flera timmar. Det är ett helt annat tempo på saker och ting, säger han med ett skratt.

– Nästa chock blev trafiken. Det vallas kor och getter mitt på vägen, folk kör för jäkligt och det råder allmänt kaos, men det var bara att försöka anpassa sig.

Under de följande dagarna körde Jonas Sommar och de andra i gruppen drygt 100 mil på sina i vissa fall ganska risiga motorcyklar. Jonas beskriver hur man passerade giraffer och zebror som stod längs vägarna, i de fall det ens fanns riktiga vägar. Man mötte massajkrigare och körde i såväl stekande hetta som hällande regn. Framförallt besökte man ett flertal läkarstationer i landet.

– Man blir överraskad över hur mycket de gör med så lite resurser på de här mottagningarna. I Sverige hade nog många vägrat att jobba under såna förhållanden, men där utför de operationer och gör allting, konstaterar han.

Eezer har de senaste åren investerat i uppemot 30 stycken ambulansmotorcyklar som placerats på den kenyanska landsbygden. Jonas Sommar säger att ett av resans stora glädjeämnen var att se vilken skillnad fordonen gör.

– De kan ta sig fram i princip överallt, det har varit en förmån att få se vilken skillnad Eezer gör i människors liv. På en av platserna vi stannade hade en kvinna döpt sitt barn till Eric, efter en av grundarna av projektet.

För Jonas Sommar och hans Eezer-kollegor var dagarna i Kenya en berg- och dalbana av intryck och känslor. Jonas blir märkbart tagen när han berättar om de människor han mött och de platser han besökt.

–Det blir så otroligt tydligt vilka olika livsvillkor vi har. I Sverige är vi vana vid en viss standard, annars blir vi irriterade. Vi tappar perspektiv.

Vad är ditt samlade intryck från resan nu i efterhand?

– Att det var ett otroligt äventyr, och en jäkla käftsmäll till ögonöppnare till en annan värld. Resan är ett ljust minne med mycket svärta i.

Jonas Sommar hoppas kunna återvända till Kenya någon gång framöver. Kanske redan när den MC-ambulans som sponsrats av Praktikertjänst, som driver Vårdcentralen Visborg, ska levereras.

– Jag åker gärna tillbaka. Det blir så mycket yta första gången, men jag vill gärna förstå mer av vad som finns bakom, avslutar han.

Jonas Sommar hade med sig såpbubblor på resan, till många barns stora förtjusning.
Jonas Sommar hade med sig såpbubblor på resan, till många barns stora förtjusning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!