På Merkurius blommar det

När hon själv riskerade att hamna i arbetsmarknadsåtgärden fas 3 kom hon på idén. I dag, ett år senare, sysselsätter Anja Rydén 23 personer som projektledare i miljöverkstan Merkurius.

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-05-15 04:00

Solen värmer asfalten på konstskolans gård. I framtiden ska strålarna omvandlas till energi, men än så länge värmer den två växthus.

I drivbänkar spirar just nu kålplantor och sallad. Snart kommer asfalten att prunka av olika grönsaker och blommor.

- Att se allt det här materialiserat är helt otroligt, säger Anja Rydén, projektledare och initiativtagare till Miljöverkstan Merkurius.

Tankarna föddes för drygt ett år sedan, i samma veva som det uppdagades att 600 personer i fas 3 fick måla om stolar i ett påhittat företag som mjölkade staten på bidrag. Anja Rydén, som själv riskerade att hamna i fas 3, ville starta något där bidragen i längden går tillbaka till deltagarna.

Efter kontakter med Folkuniversitetet, Arbetsförmedlingen och lite planering kunde projektet, med tydlig miljöprofil, dra i gång i höstas.


Har vuxit
- Första dagen började en i fas 3. Efter en månad var det 6-7 personer och i dag är här 23 personer, säger projektledaren Anja Rydén.

Under tiden har en odlingsansvarig och två handledare anställts. Projektet får bidrag från Arbetsförmedlingen, som i veckan skickade två chefer från Stockholm till Gotland för att titta på det för landet unika miljöprojektet.

- De var överväldigade och jätteimponerade och skulle kramas på slutet, säger Anja Rydén.

Hon inser att miljöverkstan är en pionjär men hoppas projektet ska locka fler i landet att satsa på miljö och arbetslösa.

På asfaltsytan ska det till sommaren finnas en omfattande växthusodling. Man hoppas få igång en försäljning av kryddor och grönsaker.

- Men vi ska inte bli en handelsträdgård, säger Anja Rydén.


Ska inspirera
I stället handlar det om att ge besökaren idéer till egna miljöprojekt. Att återvinna det som går och återanvända till nyskapande. Kanske lyckas man bygga en kursträdgård för att lära ut smarta miljölösningar för framtiden.

- Vi har otroligt mycket idéer, men ännu är vi bara i startfasen, säger Lillan Uddin, handledare i projektet.

För att skapa trygghet även om bidragen till fas 3 skulle tas bort startar man just nu en ekonomisk förening.

- Vi vill bygga upp den successivt. De som är tillräckligt intresserade kan vara med och bygga upp föreningen till ett kooperativ, säger Anja Rydén.

Även om projektet Merkurius grönskar och hyllas av många får man inte glömma bort att de som hamnar i fas 3 fallit till arbetsmarknadens lägstanivå.


Kritisk
Hasse Chruickshank har inte långt kvar till pension.

- Lämnar jag in min cv slänger företaget den i papperskorgen, säger han.

Att vara i fas 3 innebär för honom att det varje månad fattas 2 000 kronor för att ha råd att leva.

- Jag är 64 och ett halvt år, jag blir inte anställd. Jag jobbar, sover och köper mat, sedan är pengarna slut, konstaterar han.

Fas 3 infördes i juli 2007 och vänder sig till personer som varit arbetslösa i minst 450 dagar.

En fas 3-deltagare får i normalfallet jobba i samma projekt i högst två år.

Deltagare som uppfyller a-kassevillkor får aktivitetsstöd som motsvarar 65 procent av den senaste a-kassegrundande inkomsten, dock lägst 320 kronor per dag. Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!