Boende om rivningshotet: "Bättre att renovera"

Boende i kvarteret Riggen har levt med lyhörda lägenheter, kalla rum och fuktiga kläder i många år. Flera av dem GT pratat med föredrar dock en renovering framför rivning. ”Det är fan inte en dag för tidigt”, säger hyresgästen Kerstin Nordmark.

Kerstin Nordmark flyttade in i Riggen 2014 och berättar att ytterdörren och altandörren samt en del av fönstren bytts ut. "Men de andra fönstren ramlade ju loss när man rörde dem, så man är fortfarande skiträdd varje gång man ska tvätta fönstren", säger hon om standarden.

Kerstin Nordmark flyttade in i Riggen 2014 och berättar att ytterdörren och altandörren samt en del av fönstren bytts ut. "Men de andra fönstren ramlade ju loss när man rörde dem, så man är fortfarande skiträdd varje gång man ska tvätta fönstren", säger hon om standarden.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2022-09-13 18:05

Under tisdagen kom beskedet från allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandshem att kvarteret Riggen på Gråbo står inför tre alternativ: totalrenovering, rivning – eller försäljning till en annan aktör som får ta över området som dras med bristande underhåll.

I kvarteret finns 87 hyresbostäder i både kedjehus och flerfamiljshus.

Gotlandshem har i en förstudie identifierat flera stora brister i Riggen som kräver omfattande åtgärder. Bland annat finns det risk för fuktskador i husgrunderna, och tak och ytterväggar håller inte dagens standard när det gäller isolering och hållfasthet. Samtidigt är stammar, el och värme i behov av uppgradering och det löpande underhållet i att måla fasader och liknande är eftersatt.

undefined
Yvonne Birgitsdotter har bott i ett av Riggens kedjehus i elva år. Även om hon upplever både fukt och dålig värme i sin lägenhet skulle hon hellre se en renovering än att kvarteret rivs helt och hållet.

När GT besöker kvarteret på tisdagen är det dagen efter ett stormöte med hyresgästerna där Gotlandshem presenterade förstudiens resultat.

– Jag har tänkt på det där hela dagen. Renovera eller bygga nytt, det är det som behövs med tanke på vilka problem vi har här i området, säger Yvonne Birgitsdotter, som bott i ett av kvarterets kedjehus i elva år, och fortsätter:

– Det är fuktigt och kallt i lägenheten, när man klär på sig kläderna på morgonen så är de fuktiga. Samtidigt är det lyhört och vissa fönster går inte att öppna.

Hon vill dock bo kvar och förespråkar en renovering.

– Jag väljer att bo här för att jag har min egen ingång och egen trädgård. Nu kanske det försvinner. Jag vill inte att man säljer området i alla fall, då finns risken att jag måste flytta. Ändå förstår jag idén med att bygga nytt, eftersom det kan bli billigare i slutändan, och gå lite fortare.

undefined
Lägenhetshusen i kvarteret Riggen byggdes på 70-talet. Både yttre och inre underhåll är något som Gotlandshem legat efter med i många år.

I ett annat kedjehus bor Kerstin Nordmark, som flyttade in för åtta år sedan.

– Informationen vi fått är att Gotlandshem ska börja se över lägenheterna nästa år. Och det är fan inte en dag för tidigt. När jag flyttade hit 2014 hade de satt in nytt köksfönster, ny altandörr och ytterdörr, men de andra fönstren, de ramlade ju loss när man rörde dem. Man är fortfarande skiträdd varje gång man ska tvätta fönstren.

Hon anser också att husen är väldigt lyhörda.

– Plus att ytterpanelen ser ut som den gör, skitig och inte så rolig.

Hon vill absolut se en renovering framför en försäljning.

– Det är ändå ett fint och lugnt område.

undefined
Kerstin Nordmark flyttade in i Riggen 2014 och berättar att ytterdörren och altandörren samt en del av fönstren bytts ut. "Men de andra fönstren ramlade ju loss när man rörde dem, så man är fortfarande skiträdd varje gång man ska tvätta fönstren", säger hon om standarden.

I Riggen finns också flerfamiljshus med lägenheter. Där bor 90-åriga Mariana Stenström, som haft Riggen som hem sedan 1986. Hon tillhör rentav de nöjdaste hyresgästerna i området.

– Vi har ju fått reda på hur Gotlandshem tänkt sig med sina planer. Och folk är ju mycket för att klaga på saker och ting, men jag har egentligen ingenting att direkt klaga på. Jag trivs så himla bra i min lägenhet, och är det något som behövts göras i ordning har jag gjort det själv med hjälp av mina barn. Men att man inte har något att klaga på, det vågar man nästan inte säga här.

undefined
90-åriga Mariana Stenström har bott i Riggen i 36 år, men har inte mycket att klaga på. "Jag trivs så himla bra i min lägenhet, och är det något som behövts göras i ordning har jag gjort det själv med hjälp av mina barn", säger hon.

Framöver ska en projektgrupp inom Gotlandshem utreda de tre förslagen vidare, där man utlovat en fortsatt dialog med de boende. Ett förslag ska presenteras för bolagets styrelse till årsskiftet, som sedan får ta ett inriktningsbeslut, troligen i början av 2023.

Gotlandshems vd Joakim Martell säger att bolagets mål är att arbeta bort hela Gotlandshems underhållsskuld de närmaste tio åren och att kvarteret Riggen är först ut i planen.

– Vår bedömning är att det är mest akut där. Men så som det ser ut med underhållet i Riggen, så ser det ut i nästan hela Gotlandshems bestånd, vi har ett stort och eftersatt underhållsbehov. Behoven är det vi kallar fastighetsanknutet underhåll, det som hyresgästen inte är i direkt fysisk kontakt med. Stammar, elledningar, takens beskaffenhet, ventilation och värmesystem.

Joakim Martell menar att det är miljonprogrammens historia som gjort att man hamnat i detta läge.

– Tyvärr är det så med nästan hela den svenska allmännyttan. De statliga subventioner man fick när man byggde miljonprogrammen från 60- till 80-talet gjorde att hyrorna var väldigt låga till en början. Effekten av det efter Riggens 45 år är att de pengar som behövs för att investera, de pengarna har aldrig kommit in för att man började på en för låg nivå.

undefined
Joakim Martell, vd för Gotlandshem, säger att det är miljonprogrammets historia som gjort att underhållet blivit så eftersatt i områden som Riggen. Arkivbild.

Att det upplevs vara fuktigt och kallt i Riggen har sin förklaring, menar Martell.

– Konstruktionen och markberedningen är inte tillräckligt bra. Det finns inget som skyddar husen från väta underifrån. Kommer väta så kommer också kyla. Det här området ligger på en av de mest fuktiga platserna i Visbys närområde, och husens grund består av lite grus och en tunn betongplatta – något helt annat än hur man skulle ha byggt i dag. Kedjehusen i Riggen ligger också på den lägsta punkten i området.

Projektgruppen inom Gotlandshem ska räkna på en rad parametrar, bland annat på vad som är hållbart över en 50-årsperiod.

– Byggpriser och komponentbrist gör också det hela mer svårbedömt. Snittet för året ligger på en 24-procentig fördyring av byggpriser, så man måste avsätta datum då man räknar på det, påpekar Martell.

Av de tre alternativen ligger försäljning längst bort, enligt Joakim Martell.

– Den tekniska konstruktionen i husen gör att det är lika svårt för någon annan som för oss att fixa det. Det är inte viktigt för oss att bli av med kvarteret, det viktiga är att det är bra även i framtiden. Men frågan om försäljning ska alltid övervägas.

undefined
Kedjehusen i kvarteret Riggen har egen ingång och trädgård, något som uppskattas starkt av de boende.

Om en rivning eller renovering blir aktuell, var ska hyresgästerna ta vägen?

– Oaktat vilket alternativ det blir, om vi bygger nytt eller försöker underhålla det som finns, kommer de hyresgäster som bor i respektive hus att behöva evakueras. Ett alternativ är att använda andra tomställda lägenheter, ett annat är att vi uppför tillfälliga bostäder, typ moduler. Men exakt hur man i så fall ska lösa det här beror på omfånget av det hela, säger han och konstaterar:

– Dock är det garanterat att man som hyresgäst hos oss kommer att ha någonstans att bo oavsett vilken åtgärd vi beslutar att genomföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!